El Museu Carmen Thyssen Andorra inaugura “Talents amb Denominació d’Origen”

Avui dijous, dia 11 de febrer, els comissaris Guillermo Cervera, en representació del Museu Carmen Thyssen Andorra, i Isabel Rodríguez, per part del Fons d’Art de Crèdit Andorrà, han presentat als mitjans de comunicació l’exposició “Talents amb Denominació d’Origen. De Rigalt a Puigdengolas”.

Fotos: César De Pablos

Banner de l'exposició al museu Carmen Thyssen Andorra

Programada per a obrir al públic demà, dia 12 de febrer, el Museu Carmen Thyssen Andorra ha volgut presentar un obreboca a la premsa de l’exposició “Talents amb Denominació d’Origen. De Rigalt a Puigdengolas”. La mostra, que llueix una acurada selecció d’obres d’artistes catalans, compta amb 23 peces de la col·lecció d’art de Crèdit Andorrà, complementades amb 5 pintures procedents de la col·lecció Carmen Thyssen.

Nova exposició Museu Carmen Thyssen Andorra

Guillermo Cervera, comissari d’exposicions del Museu Carmen Thyssen Andorra, i Isabel Rodríguez, comissària d’art en representació de Crèdit Andorrà, han revelat que aquest projecte conjunt es va començar a treballar, a partir del passat mes de maig, quan el museu es trobava preparant una nova exposició que, finalment, es va ajornar fins al 2022. És així com, amb menys temps de l’habitual i amb les limitacions que comporta la pandèmia, ambdues entitats van fer binomi per a confeccionar una exposició “de proximitat” i d’alta qualitat que, en paraules de Cervera, “no desmereix el valor artístic de la mostra”.

Isabel Rodríguez i Guillermo Cervera

Al llarg del recorregut d’obres acollides pel museu, els visitants podran passejar entre els estils de diferents referents de l’art català, pertanyents a l’Escola de Llotja, l’Escola d’Olot, la Colla del Safrà, els Luministes de Sitges i els Quatre Gats. S’hi pot apreciar l’oli sobre fusta, titulat ‘Paisatge’, de Lluís Rigalt i Farriols, considerat com a un dels millors paisatgistes catalans del segle XIX i pioner del Romanticisme pictòric a Catalunya.

Obra dels Luministes de Sitges

Si bé els paisatges són, predominantment, protagonistes de l’exposició “Talents amb Denominació d’Origen. De Rigalt a Puigdengolas”, els retrats també gaudeixen de certa presència, amb obres tan plenes de caràcter com la ‘Gitana asseguda’ d’Isidre Nonell, de la Colla del Safrà, i el ‘Retrat del dramaturg Joaquín Dicenta’, de Ramon Casas i Carbó, fundador, conjuntament amb Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Pere Romeu, d’Els Quatre Gats, popular cabaret barceloní de finals del segle XIX.

Teresa Areny

Concebuda com a una exposició capaç d’establir una connexió emocional amb la gent d’Andorra i dels seus voltants, els comissaris artístics han volgut donar al Principat la seva quota d’importància en presentar l’oli sobre tela ‘Prats de Santa Coloma, Andorra’, del Joaquín Mir i Trinxet, i el ‘Paisatge nevat’ de Rafael Durancamps que, malgrat no poder-se confirmar, s’especula que la pintura és una representació de la Vall d’Incles.

És la primera vegada que el Museu Carmen Thyssen Andorra fa binomi amb una col·lecció d’art externa, però aquesta no és l’única novetat. Els visitants, que podran gaudir de la mostra fins al 9 de gener de 2022, podran escoltar una banda sonora creada pel comissari de la Fundació Onca, Albert Gumí, que, segons Cervera, permetrà “llegir l’exposició a partir de la música”.