Arrenca el nou Govern amb majoria de cares noves

El primer Govern paritari de la història d’Andorra, amb sis ministres dones i sis ministres homes, ha començat a treballar. La dotzena de ministres que acompanyaran durant els pròxims quatre anys el flamant cap de Govern, Xavier Espot, han jurat o promès el càrrec en un acte celebrat a l’Auditori Nacional d’Andorra. Polítics, família i amics han acompanyat el nou gabinet executiu en la presa de possessió de les carteres ministerials. L’acte també ha servit per formalitzar l’entesa entre els partits que formen la coalició governamental: Demòcrates (DA), Liberals d’Andorra (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC).

Judith Pallarés i Xavier Espot conformen nou govern andorrà
Foto: Paula Cristina

La configuració ministerial ha quedat repartida de la següent manera: Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo (L’A), que és el número 2 del Govern; Finances i portaveu del Govern, Eric Jover (DA), que es manté al gabinet però canvia de cartera; Afers Exteriors, Maria Ubach (DA), que es manté en el càrrec; Justícia i Interior, Josep Maria Rossell (CC); Ordenament Territorial, Jordi Torres (DA), que també continua al ministeri; Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy (L’A); Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó (DA), una altra ministra que continua la feina dels últims quatre anys; Turisme, Verònica Canals Riba (L’A); Salut, Joan Martínez Benazet (DA); Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla (DA); Cultura i Esports, Sílvia Riva (DA), que per motius professionals no ha pogut assistir a l’acte i prendrà possessió del càrrec en les pròximes setmanes, i Funció Pública i Reforma de l’Administració, Judith Pallarés (L’A).

Nova representació del govern andorrà
Foto: César De Pablos

A part del jurament dels ministres, també han promès o jurat el càrrec la nova secretària general, Ester Fenoll; el nou cap de gabinet del cap de Govern, Guillem Casal; la cap de protocol, Maria Marina Amat, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

El líder de l’executiu, Xavier Espot, ha qualificat el seu equip “d’un grup de dones i homes del nostre temps”

El cap de Govern, que ha presidit l’acte, ha manifestat el repte d’Andorra de consolidar el seu propi model de creació de riquesa i de progrés social, de fer front al repte de la sostenibilitat i de la lluita contra el canvi climàtic, de potenciar un sistema educatiu plural i singular i d’implementar una política cultural pròpia que permeti projectar la pròpia identitat cap al futur. Espot ha afegit la necessitat d’impulsar la participació ciutadana, millorant els mecanismes d’informació i de transparència comptant amb la col·laboració dels treballadors públics. El líder de l’executiu, que ha pres el relleu a Toni Martí, ha declarat que aquests reptes s’han d’assumir des de la diversitat de les forces polítiques, donant resposta a la demanda que van fer els electors en les eleccions del 7 d’abril.

Jurament del nou govern d'andorra
Foto: César De Pablos

Per donar la benvinguda al seu equip, Espot ha manifestat que “la unitat només es pot construir des de la diversitat. I avui us demano -ens demano a tots- que no perdem aquesta diversitat: política i personal. Sou, totes i tots vosaltres, representants de la realitat andorrana: entre vosaltres hi ha treballadors del sector privat i del sector públic, professionals liberals, empresaris, persones amb experiència política i persones que tot just comencen en aquest món dur i apassionant a la vegada… I aquesta riquesa ha d’enriquir també l’acció de govern”. El cap de Govern ha afegit, dirigint-se als i a les ministres, el següent: “Constituïu, a més, el primer Govern paritari de la història d’Andorra. I això fa de tots vosaltres -amb més sentit que mai- un grup de dones i homes del vostre temps. Del nostre temps”.

Fotografia oficial del nou govern d'andorra
Foto: César De Pablos

Després de l’acte formal -celebrat el dimecres 22 de maig al migdia-, els i les membres del Govern s’han fet fotografies amb la família a les escales de la Casa d’Areny-Plandolit.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment al nostre Facebook.