Ordino celebra la tradicional Fira del Bestiar

Després de més de set dècades, la parròquia d’Ordino va recuperar la tradicional Fira del Bestiar, que va tenir lloc els dies 7, 8 i 9 de maig.

Fotos: Noelia Farias · SFGA/ CEsteve · Comú d’Ordino

Fira del Bestiar d'Ordino

Una fira que, segons va explicar Eduard Betriu, ramader i conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Comú d’Ordino, va deixar de fer-se en els anys seixanta, coincidint amb l’arribada de maquinàries i tractors, que van reduir la necessitat de tants animals de tir com ara vaques, egües, mules i mascles. Antigament es feia a la tardor i enguany es va apostar per fer-la amb l’arribada de la primavera.

Ministra Sílvia Calvó a la Fira del Bestiar

Segons Betriu el principal objectiu de la Fira és promoure i difondre l’activitat agrícola i ramadera que es duu a terme a Ordino. Per aquest motiu, el divendres 7 de maig va estar reservat per a les visites escolars, en les quals van participar més de 600 alumnes, que van descobrir i van conèixer de primera mà la ramaderia de la parròquia. Mentre que, els dies 8 i 9 de maig va estar oberta a tot el públic.

El bestiar es va exhibir a l’aparcament de la Tanada i, el dissabte 8 de maig, es va dur a terme el Concurs Nacional de Mascles de la raça bruna i una subhasta de vedells nascuts en explotacions andorranes, gràcies al conveni signat amb el Govern d’Andorra.

Zona de contacte a la Fira del Bestiar

De manera paral·lela a la fira, un dels principals atractius va ser la mostra de productes artesans i agroalimentaris, a la qual van ser convidats els productors transfronterers en el marc del Parc de les Tres Nacions. També, més enllà de la producció agrícola i ramadera, es va poder gaudir de l’actuació en viu de diferents agrupacions de ball i música tradicional de l’Ariege i de l‘Esbart Valls del Nord. A més a més, l’Era Rosell va acollir una mostra amb eines i estris antics de les cases d’Ordino.

Betriu es va mostrar sorprès per l’afluència de públic, durant els primers dos dies, i Josep Àngel Mortés, cònsol major de la parròquia, va agrair la implicació i compromís del sector agroramader per la seva participació en la fira.

Ministra Calvó a la Fira del Bestiar