Francesc Puigpelat, guanyador del 8è premi Carlemany

L’últim premi Carlemany, de Francesc Puigpelat, narra la història d’una jove que després d’anys d’entrenar i no trobar-li el sentit, durant unes vacances a Turquia coneix tres joves iraquians als quals ensenya a nedar per arribar a Grècia.

Retrat del Francesc Puigpelat al premi carlemany 2019
Foto: César De Pablos

‘La nedadora’, de Francesc Puigpelat, ha merescut el vuitè premi Carlemany per al foment de la lectura, guardó literari dotat pel Govern d’Andorra i l’editorial Grup 62. L’autor ha recollit el premi en una cerimònia que ha tingut lloc a l’Andorra Park Hotel. Puigpelat ha assegurat que es tracta d’un llibre que pot llegir tant “un noi de 10-11 anys com un iaio de 60 anys com jo”, ja que pot arribar a servir de “lliçó” sobre el drama de la immigració i els refugiats, ja que considera que “no hi ha consciència del drama” que viuen aquestes persones.

Representat de Grup62 al premi carlemany 2019
Foto: César De Pablos

L’autor ha qualificat l’obra com “d’existencial”, ja que la protagonista, la Jane, es demana de què li ha servit tantes i tantes hores d’entrenaments de natació, de “comptar rajoles” a la piscina. La resposta la trobarà durant unes vacances a Çesme, a Turquia, on coneix tres refugiats iraquians als quals ensenya a nedar perquè puguin arribar a l’illa grega de Quios, situada a només cinc quilòmetres de la ciutat turca. Puigpelat ha qualificat la novel·la “d’aventures”, no només per “les externes” que viuen els personatges, sinó també per les “interiors, l’aventura de canviar” que experimenten els protagonistes.

Xavier Espot al premi carlemany 2019
Foto: César De Pablos

El consell lector que ha escollit les novel·les finalistes ha estat format per Joana Bonet (professora de llengua catalana del col·legi María Moliner), Mireia Nogué (professora de llengua catalana i formació andorrana del Liceu Comte de Foix), Carmen Pegalajar (bibliotecària de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp), les escriptores catalanes Laia Aguilar (guanyadora del premi Carlemany 2016) i Maria Carme Roca, i Glòria Gasch, representant de Columna, l’editorial que ha publicat ‘La nedadora’. El jurat jove, que ha pres la decisió final, l’han integrat Aline Mazzini, Laura do Pio Oliveira i Elena Marinova, del Col·legi María Moliner; Alba Maldonado, Violeta Fàbrega i Maria Ubach, de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, i Marta de Abreu, Noa Gonzàlez i David Rogé, del Lycée Comte de Foix.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment al nostre Facebook.
Jurat, autoritats i guanyador al premi carlemany 2019
Foto: César De Pablos