Robert Pastor presenta la seva darrera novel·la “Ossos i cendres”

L’escriptor i periodista Robert Pastor va presentar el mes passat, al Centre cultural La Llacuna, el seu últim llibre, una novel·la històrica titulada “Ossos i cendres”.

Tot i que la majoria de nosaltres coneixem en Robert Pastor per la seva llarga trajectòria als mitjans de comunicació del país, no podem obviar que el seu recorregut en el camp de la poesia, dels assajos i de la literatura en general, han marcat el seu camí de vida. Alguns premis han fet el reconeixement a la seva tasca, com el Ciudad de Vitoria, el Villa de Pasaia, el Tristaina de Periodisme, o el Principat d’Andorra d’Investigació Històrica, dotat pel Consell General.

Pastor, d’origen valencià, ha publicat algunes obres destacades, entre les que podem recordar els reculls de poesia “Mai no tornaràs a Ítaca, Ulisses” i “Entre l’aigua i la pedra” o els assajos “1991-2001: deu anys d’Andorra, deu anys de Diari” i “Aquí les penjaven”. Enguany ha publicat la seva primera novel·la en català, “Ossos i cendres”, a l’Editorial Límits.

Portada del llibre Ossos i Cendres de Robert Pastor
Foto: Editorial Límits

En el moment de la presentació, Pastor va recalcar que és una novel·la històrica que s’inspira en fets reals, que havien estat objecte de nombrosos comentaris familiars. L’argument de l’obra comença amb la desaparició, al 1936, de sis veïns del poble de Santolaria de Galligo; aquest fet el porta a desenvolupar, en paral·lel, històries que es van viure en els temps foscos del franquisme. Tot es mou en un territori que barreja realitat i ficció.

L’acte, en el qual el van acompanya amics i fidels seguidors, va començar amb un agraïment a Claude Benet pel pròleg de l’obra, també a l’editor, Marc Miró, “per la valentia d’escometre l’aventura d’editar en paper i pels encertats suggeriments per enriquir i millorar el text”, així com a Pites Roure i Mercè Aznar, encarregades de corregir l’obra.

Esperem que aquesta obra tingui molt èxit i que només sigui la primera d’una llarga llista de novel·les, gràcies a la seva creativitat i talent.

democrates andorra