El Rotary Club Andorra celebra una rifa solidària en benefici d’‘Hi Arribarem’

El Rotary és una organització internacional amb més de 100 anys d’història i, a la vegada, un club de servei que té com a propòsit reunir a líders empresarials i professionals, amb la finalitat de prestar serveis humanitaris en les seves comunitats, promovent elevades normes d’ètica i contribuint a fomentar la bona voluntat i la pau al món. Compta amb més d’1.200.000 associats i està present, gairebé a tots els països del món, per ajudar a qui ho necessiti quan les administracions no poden arribar-hi.

Dinar solidari del Rotary Club Andorra
Foto: Nelly Dedea

El passat dimarts, el club andorrà va celebrar un dinar solidari, al Restaurant 120, d’Andorra la Vella; on es van rifar vins i licors molt selectes, entre totes les persones assistents a l’acte. Aquest dinar, que se celebra des de fa quatre anys, té com a objectiu recaptar fons per ‘Hi Arribarem’, una associació que ajuda persones amb diversitat funcional a què puguin gaudir de les nostres muntanyes, tant a l’estiu com a l’hivern, malgrat les seves dificultats funcionals. Val a dir que, la totalitat de la recaptació anirà destinada a comprar unes cadires elèctriques que permetran assolir aquesta fita tan lloable.

Convidats al dinar solidari de Rotary Club Andorra
Foto: Nelly Dedea

Aprofitant la presència del president del Rotary Club Andorra, Jaume Sabater, li vàrem fer algunes preguntes referents al club, però també al dinar solidari i a la seva implicació amb l’associació ‘Hi Arribarem’.

Hi ha molts rotarians al país?

Ara estem al voltant de la cinquantena de socis al Rotary Club Andorra.

El Rotary és un club molt tancat o elitista?

No, al contrari, és un club molt obert i disposat a rebre totes les ajudes, però tenint molt clar que l’objectiu és detectar els estrats que tenen necessitats per poder-los ajudar.

Jaume Sabater i el president de l'associació Hi Arribarem
Foto: Nelly Dedea
És complicat mantenir un equilibri entre interessos empresarials i la tasca altruista de prestar serveis humanitaris a la població, com es poden compaginar ambdues coses?

Jo crec que no, més aviat és fàcil, precisament la capacitat que té un empresari per a resoldre una gran quantitat de problemes, l’ajuda, encara més, a poder donar suport als altres. Si anem als orígens del Rotary, entendrem la seva filosofia, ja que al segle XIX, quan encara no havia sensibilitat per part dels estats per ajudar la gent, que uns empresaris que havien tingut la sort de triomfar, es preocupessin per ajudar-los, diu molt de l’essència del nostre club.

El Rotary andorrà és més o menys solidari que la resta de clubs internacionals?

Pel que fa a la solidaritat, no és ni més ni menys solidari que la resta de clubs, ja que és un sentiment generalitzat arreu del món i quan un rotarià viatja a altres països on hi ha implantat el Rotary, assisteix a les seves reunions i es troba com a casa, ja que pot canviar la llengua però no el sentiment, que és ajudar als altres.

Premis rifa solidària Rotary Club Andorra
Foto: Nelly Dedea
Aplicant aquesta filosofia, no penseu que podríem optar a un món millor que el que tenim?

Hi ha un fet objectiu en aquest sentit, l’erradicació de la pòlio al món va ser una iniciativa que va començar el Rotary i després es van afegir empreses i algun particular com ara Bill Gates, que va arribar a un acord amb el Rotary pel qual, tot el que recaptés per a lluitar contra aquesta malaltia, ell l’igualaria per tal de doblar la lluita. Això ens confirma que hi ha moltes accions que neixen i després es consoliden gràcies al Rotary.

A Andorra, la Creu Roja, és una iniciativa del Rotary, ja que quan es va constituir el club, ara fa 41 anys, la Creu Roja no existia i el que va ser president a l’època, el senyor Aristot, també ho va ser de la Creu Roja; per tant, la Creu Roja va ser una iniciativa del Rotary Club d’Andorra.

Sis anys ajudant a fer la vida més fàcil a les persones amb diversitat funcional, que d’una altra manera no podrien gaudir de les nostres muntanyes, però com va sorgir la idea d’ajudar Hi Arribarem?

El Rotary hi ha contribuït amb ‘Hi Arribarem’ de manera econòmica, amb iniciatives com aquest dinar solidari, però també existeix la implicació personal d’alguns dels seus membres. I, avui en dia, seria molt injust no tenir un agraïment per al Joan Rossell, un rotarià que ha estat l’ànima que ha permès donar impuls a aquest projecte. Per a nosaltres és molt fàcil, ja que és una acció necessària i evident, és per això que col·laboren econòmicament i aquest esforç val la pena.

Taula de convidats al dinar solidari de Rotary Club Andorra
Foto: Nelly Dedea
L’esforç econòmic deu ser important, ja que aquestes cadires valen molts cèntims, és així?

Sí, és així, s’ha de tenir en compte que les cadires són molt cares, però sortosament, no som els únics espònsors, ja que gràcies a l’ajuda del Joan s’hi ha implicat altres empreses; però la nostra contribució directa és, preparar aquests esdeveniments i assumir totes les despeses, perquè la recaptació íntegra permeti adquirir nous materials. Amb aquest dinar es recaptarà per pagar una nova cadira i haurà valgut la pena realitzar aquest esforç.

A banda d’Hi Arribarem i Creu Roja, col·laboren amb altres associacions?

En l’actualitat, hi col·laborem amb la Creu Roja andorrana, per primera vegada però repetirem, amb ‘Hi Arribarem’, però abans també hi col·laboràvem amb altres associacions. El nostre objectiu és intentar veure quines necessitats n’hi ha al país i, en funció d’això es dirigeix la nostra col·laboració. Una de les accions més importants que realitzem cada any, és un premi a les persones que fan esforços suplementaris importants,  més enllà de les seves obligacions, per ajudar als altres. I, perquè puguin seguir en aquesta línia, hem instaurat un premi perquè puguin seguir desenvolupant aquesta tasca.

Altres qüestions són les que van sorgint, ja que la societat no és simètrica i aquestes asimetries s’han d’intentar llimar-les al màxim.

Què els agradaria fer que encara no han pogut fer?

Hi ha tantes necessitats evidents per a cobrir, que no podem perdre el temps en analitzar-les totes, sinó d’actuar per intentar cobrir-les totes.

Convidats Rotary Club Andorra
Foto: Nelly Dedea