(+Fotos) L’òpera ‘La Vall d’Andorra’ torna als escenaris després de 150 anys

Amb dues funcions a Sant Julià de Lòria, l’Associació Andorra Lírica va recuperar una òpera còmica del compositor francès Jacques Fromental Halévy, que no s’interpretava des del 1868.

Fotos: César De Pablos

Jonaina Salvador a La Vall d'Andorra

Els dies 12 i 13 de febrer, l’Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria, va vibrar amb la poderosa i melodiosa veu de la soprano Jonaina Salvador, que, de la mà d’Andorra Lírica, va presentar ‘La Vall d’Andorra’ –originalment ‘Le Val d’Andorre’–, una òpera amb música del compositor francès Jacques Fromental Halévy i llibret de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges.

Espectacle La Vall d'Andorra

‘La Vall d’Andorra’, que va veure la llum el 1848 a l’Opéra-Comique de París, es va sentir per última vegada el 1868, 20 anys després de la seva estrena. Explicava Salvador que, des d’aleshores, aquesta òpera, “l’única que porta el nom d’Andorra”, no s’havia sentit mai, almenys sencera, durant més de 150 anys, tot i que sí que és cert que l’ONCA i el Cor dels Petits Cantors d’Andorra van interpretar, al Concert de Nadal de 2001, una desena de números del tercer acte.

Públic a La Vall d'Andorra
Amor i drama a Andorra

La narrativa de l’òpera va transportar l’audiència a les Valls d’Andorra, específicament a l’època en què França era governada per Lluís XV. Stéphan, interpretat pel tenor Carlo Giacchetta, intenta fugir de la recluta francesa, però és condemnat per deserció i, posteriorment, és rescatat per Rose de Mai (Lauren Libaw), que va robar els diners a la vídua Thérésa (Jana Corominas) per comprar la llibertat de Stéphan. D’aquest quadre amorós, del qual l’adinerada Georgette (Jonaina Salvador) també és partícip, va derivar el casament entre Stéphan i Rose de Mai.

Públic a La Vall d'Andorra
Detalls encertats

A la direcció d’escena i dramatúrgia de Jofre Belles i a la direcció musical de Joan-Ramon Company, cal destacar l’impecable disseny de vestuari de l’Anna Mangot i els retocs de Confeccions Feli, així com la dansa de l’Esbart Laurèdia, que veritablement van recrear l’essència de l’Andorra del segle XVIII.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí:

L’òpera ‘La Vall d’Andorra’ torna als escenaris després de 150 anys