Fernand Léger al CAEE

El Centre d’Art d’Escaldes-Engordany acull fins al 15 de febrer de 2023 l’exposició ‘Un univers lluminós i transparent’, del pintor francès oriünd d’Argentan, Fernand Léger.

Fotos: Comú Escaldes- Engordany

Segons Lola Durán, comissaria de la mostra, Léger és un dels grans creadors del segle XX, que si bé pot ser considerat com un “clàssic”, en el seu temps va ser un artista d’avantguarda i protagonista de la modernitat.

Nascut en Argetan, un petit poble de la Bretanya francesa, en el si d’una família humil, Léger va formar-se primer com artesà i després com a artista. En traslladar-se a París, va poder viure de primera mà el desenvolupament de la ciutat, de les tecnologies i de les màquines. Va ser en la ciutat de la llum on va descobrir el tràfic, els neons i el bullici i va ser en aquell moment quan va prendre consciència que el món estava canviant i que en ell hi havia caos. Per a Léger, un artista no podia ser aliè a això. Per això es va proposar com a missió organitzar aquest univers i transformar-lo en bellesa i equilibri.

Aconseguir un món equilibrat i transparent va ser l’objectiu que el pintor va perseguir al llarg de tota la seva carrera artística. El seu univers va estar intimant lligat a la seva vida i a la seva creació. Al llarg d’Univers lluminós i transparent’, es poden apreciar alguns elements de la naturalesa, en el qual ell va viure, néixer i créixer. També alguns vinculats a l’univers de la màquina, al qual va arribar des de diferents punts de vista. En viure la Primera Guerra Mundial i estar a les trinxeres, Léger va descobrir la màquina com un element de matar. Es va adonar que l’home va crear la màquina i la màquina el va destruir, un fet que el va fer reflexionar i va marcar la seva obra.

En acabar la guerra, torna a la ciutat de París i s’adona que l’home treballa per a la màquina. És en aquell període on s’imposa una nova missió, que va posar en relleu la seva aposta pel poder transformador de l’art. Un art que hi havia d’estar al servei de la comunitat i que devia transcendir galeries i museus. Els seus grans murals van envair els carrers de la ciutat i l’art es va transformar per Léger, no en un element de la vida sinó en la mateixa vida.

La mostra es completa amb una sèrie destinada al circ, un art que li va fascinar des de molt petit i que considerava com una successió de formes circulars que ens permeten escapar de les nostres estrictes rigideses, de les nostres vides geomètriques.