(+Fotos) Najat El Hachmi, Noemí Rodríguez i Júlia Amor presents a la cloenda d’Amb Veu de Dona

Maria Teresa Segalàs, Conxita Naudi, Mari Carmen Barbero, Naeko Yamamoto, Isabel Lozano, Mònica Codina, Ludmilla Lacueva, Montse Sánchez, Irina Robles i Margot Llobera van ser les homenatjades a l’acte de cloenda de la quarta edició d’Amb Veu de Dona, el cicle d’entrevistes íntimes i personals a dones rellevants d’Andorra, impulsat per Ràdio Ser Andorra.

Fotos: Noelia Farias

L’acte, celebrat el passat 14 de juny a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, va comptar amb la presència dels representants dels diversos grups parlamentaris; de l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, i de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarès que, en el seu discurs inaugural, va insistir en la necessitat de seguir visibilitzant la contribució de les dones a la nostra història i al nostre present en l’àmbit de la cultura. En aquest sentit, Pallarès va destacar que Andorra continua avançant en aquesta línia amb l’aprovació recent de la llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no discriminació entre dones i homes. Segons va explicar la ministra, aquesta llei expressa la voluntat del Govern d’Andorra i de les forces polítiques d’eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones en tots els àmbits de la vida i obre la possibilitat de “construir una societat més justa i democràtica”.

Pallarés també va destacar la importància d’iniciatives com la Ràdio Ser, impulsora d’Amb Veu de Dona, ja que contribueix a “reescriure la història silenciada, donant veu a les dones que han treballant de manera activa per nosaltres”, a més de construir nous referents per a les dones, nenes i futures generacions.

La dona i la cultura

L’acte de cloenda va tenir com a protagonistes dues dones molt destacades en el món de la cultura. Per una banda, l’escriptora i articulista catalana d’origen marroquí, Najat El Hachmi i, per l’altra, la periodista i directora de comunicació, Noemí Rodríguez. Totes dues van participar en la taula rodona sobre el paper de les dones en la cultura, especialment en el món de les lletres, un àmbit on encara es fa molt evident la desigualtat que hi ha entre dones i homes, així com les dificultats per assolir la igualtat en determinats àmbits com els de la direcció cultural i editorial.

Homenatge a deu dones

Desprès de la taula rodona, l’activitat va continuar amb l’homenatge a les deu dones que van participar en la sèrie d’entrevistes de la quarta edició d’Amb Veu de Dona, personatges que van des dels 25 als 85 anys. La primera a rebre el reconeixement va ser Maria Teresa Segalàs, galerista, filàntropa i una de les impulsores del vot femení. Després van seguir Conxita Naudi, pagesa, cuinera i escriptora tardana; Mari Carmen Barbero, metgessa i primera activista feminista al país; Naeko Yamamoto, activista cultural; Isabel Lozano, expolítica, empresària i única candidata femenina a cap de Govern; Mònica Codina, presidenta de l’ADA, emprenedora, exministra i exconsellera comunal; Ludmilla Lacueva, escriptora; Montse Sánchez, entrenadora de futbol; Irina Robles, actriu, pedagoga i directora teatral, i Margot Llobera, pilot de motos.

També es va recordar de forma molt especial a la impulsora del sufragi femení, Kyma Calvó, desapareguda recentment i perfil de la qual es va recollir a la segona edició de la sèrie.

Per a reivindicar a les dones artistes del país, Júlia Amor va posar el punt final a la jornada amb un emotiu recital. La jove andorrana de 21 anys va cloure la celebració amb la presentació d’algunes de les cançons del seu nou treball discogràfic, en el qual explora les emocions sobre l’amor i les inseguretats.

Najat El Hachmi, Noemí Rodríguez i Júlia Amor presents a la cloenda d’Amb Veu de Dona

 

democrates andorra