Implicació, compromís i empatia, el millor còctel per a un bon voluntariat!

Cooperand amb Llatinoamèrica, ONG 100% andorrana, treballa des de fa 20 anys amb els infants i les dones en alt risc d’exclusió social a Llatinoamèrica, especialment a Bolívia. Com qualsevol entitat, els recursos humans són imprescindibles, però tractant-se d’una ONG enfocada a millorar la vida dels més vulnerables, aquest recurs es converteix en el més valuós de tota l’estructura.

Després d’uns anys d’experiència com a voluntària, la Carla Riestra, presidenta de l’ONG, va començar a animar-se i es va prendre amb entusiasme aquesta tasca tan lloable. Després, va intentar involucrar, de manera tímida, persones del seu entorn per a provar aquesta experiència. Família, amics, i companyes de feina, van ser els primers a creuar l’oceà per dedicar-se de ple als més petits, en diferents comunitats o llars d’acollida d’infants, en situació d’abandó i maltractament.

El 2008, el pare de la Carla es va jubilar i va decidir anar-se’n a viure a Bolívia, per a contribuir en la millora de vida de més de 2.000 nens i nenes, que passen cada any per les diferents llars que acull el Projecte Don Bosco, infants que han quedat orfes, abandonats o han patit abusos i explotació. Avui en dia, Javier Riestra, de 78 anys, ja porta 13 sobre el terreny col·laborant com a voluntari permanent.

Més tard, part de la família també es va llançar a l’aventura i, a finals del 2009, el Sergio, el marit de la Carla, coneix la realitat, de primera mà, i decideix muntar l’ONG amb la seva dona, després de tornar a casa i comprovar, durant un mes, les necessitats urgents que requeria la població amb la qual la Carla havia estat treballant des de feia molts anys. Una vegada neix Cooperand, oficialment, comença una nova etapa de relacions estretes amb el Govern i empreses privades andorranes per a impulsar diversos projectes de desenvolupament, i també humanitaris, que poguessin millorar la vida d’aquests col·lectius en risc.

Per implementar i donar continuïtat als projectes és vital l’ajuda de voluntaris, que els fan possible i visibles i, amb el seu exemple contagien d’una forma fascinant les ganes de fer un voluntariat. Cooperand compte, en aquests 20 anys de treball, amb més de 200 voluntaris, un orgull que els empeny a voler arribar més lluny. Crida, selecció, formació i estada són els 4 passos que un candidat necessita per a realitzar una de les experiències més gratificants que pot viure una persona.

El voluntariat satisfà, omple, transmet, contagia, educa i reverteix en la persona i el seu entorn. Els voluntaris es tornen més conscients del món que ens envolta, es converteixen en agents de canvi, planten diverses llavors que després donen els seus fruits, tant sobre el terreny com després, quan tornen a casa. L’experiència enriqueix la persona i el seu context. Relativitza els problemes, empatitza i actua més, es mou i genera una atracció extraordinària cap a altres persones que, d’una forma màgica, es veuen seduïdes per aquesta experiència que no deixa ningú indiferent.

L’experiència aporta, suma i ensenya. Homes, dones, joves, vells, ateus, creients, estudiants, mestres, psicòlogues, metges, bombers, empresaris… absolutament tota persona interessada a donar-se als altres, durant un temps, té cabuda a l’organització que canalitzarà la seva motivació, de la forma més propera i estreta, i et guiarà per un camí que mai oblidaràs.

Més informació a www.cooperand.org i voluntarios@cooperand.org