Jordi Torres deixa entreveure que les parapúbliques podrien adquirir més deute públic

Si bé el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, ha reiterat la seva confiança en la nova emissió de deute públic, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha expressat que, des de FEDA i Andorra Telecom, es considera la possibilitat d’adquirir part d’aquesta emissió.

Foto: SFGA/JAViladot

En una compareixença conjunta, Jordi Torres, ministre d’Ordenament Territorial, i Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, han fet un balanç sobre les diferents mesures preses per Andorra Telecom i FEDA. Ambdues parapúbliques, segons les dades oficials, han destinat 31.573.523,60 euros dels seus recursos per a fer front a la crisi econòmica causada per la Covid-19.

Pel que fa a FEDA, fins a abril d’enguany, ha sumat un total de 760.964,60 euros de descompte en la facturació elèctrica d’empreses i autònoms, i ha aportat 10 milions d’euros a partir d’una redistribució de fons. Amb els descomptes aplicats per Nord Andorra, Sercensa i la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria, el total de les deduccions apuja a 971.128,48, i ha beneficiat a 3.357 clients, segons ha precisat la ministra Calvó.

D’altra banda, Andorra Telecom ha comptabilitzat 812.559 euros en descomptes, dels quals 282.544 euros s’han aplicat de manera prorratejada durant el mes de març. A l’abril, l’impacte econòmic va ser de 530.015 euros, amb descomptes no prorratejats. Aquesta mesura ha beneficiat 5.477 empreses i autònoms del país. En la mateixa línia, Jordi Torres ha indicat que l’aixecament dels descomptes estan previstos per al mes següent de l’obertura d’aquelles empreses i autònoms que hi hagin sol·licitat aquest ajut. Així mateix, l’empresa de telecomunicacions ha redistribuït 20 milions d’euros dels seus fons als de Govern d’Andorra, per fer front a les necessitats econòmiques derivades de la Covid-19.

Sílvia Calvó i Jordi Torres

Després d’aprofundir en aquestes i altres dades relacionades amb el suport donat per les empreses parapúbliques, el ministre d’Ordenament Territorial, ha deixat oberta la possibilitat que, tant Andorra Telecom com FEDA, podrien adquirir part del deute públic anunciat pel ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, el passat 29 d’abril. Aquesta nova emissió de 125 milions es podrà comprar fins al 25 de maig i, malgrat que el ministre Jover ha expressat obertament la seva confiança plena en aquest mecanisme, també sosté un possible escenari en el qual s’hi hagi d’acudir als fons d’aquestes empreses. Resta per veure quina ha estat la demanda de la recent emissió de deute després de ser oberta al públic el passat 30 d’abril.

Sobre l’ajust del pressupost del Ministeri d’Ordenament Territorial, Torres ha explicat que, de moment, no es poden avançar dades concloents, però el que sí és un fet que es veuran afectades algunes obres arreu del Principat i això es precisarà pròximament en una reunió amb la resta d’actors del gabinet executiu. La Portalada, però, serà prioritat màxima; enllestir l’estructura de la protecció, arran de l’esllavissada d’agost del 2019, és l’única obra de rellevància quina execució no preveu un retard o reconsideració.