La Creu Roja Andorrana tanca l’any amb 1.595 donants de sang

Del 28 al 30 de novembre, la Creu Roja Andorrana, en col·laboració amb el SAAS i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, van engegar l’última campanya de donació de sang del 2022, que va comptar amb una gran participació assolint gairebé 300 persones.  Amb aquesta darrera col·lecta l’entitat ha aconseguit 1.595 donants durant el 2022, la millor dada dels últims quatre anys de campanyes.

Fotos: Noelia Farias

Dels 296 donants que es van registrar a la darrera campanya, 263 van ser donacions efectives i 33 oferiments. Només un 11% del total no va poder concretar la donació per algun motiu mèdic. Pel que fa als nous donants, se’n van registrar unes 52 persones, que van representar un 17,57% sobre el nombre final de donants.

Segons les últimes xifres difoses per l’entitat, el 2022 s’han registrat 1.595 donacions de sang repartides entre les cinc col·lectes programades des del mes de febrer. Un 10% del total no van ser donacions efectives; així i tot, els 145 oferiments representen una xifra inferior amb relació a l’any passat.

Pel que fa a les donacions efectives, enguany se n’han registrat 1.450, 24 aportacions més respecte del 2021. Aquesta ha estat la millor dada dels últims quatre anys de campanyes. La campanya del setembre és la que va aplegar més donants, 395 en total, superant fins i tot la primera de l’any, de les escoles andorranes de segona ensenyança, amb 374 i, la del mes de juny, que va ser la tercera, amb 329 donacions.

La voluntat de la Creu Roja Andorrana és continuar mantenint els donants habituals i arribar a un nombre més elevat de ciutadans. El secretari general de l’entitat, Joan Saurí, va agrair el suport dels donants, així com dels voluntaris i de les institucions i empreses que fan possible que cada col·lecta es dugui a terme. També va encoratjar tothom a ser donant perquè les “necessitats de sang no minven” i perquè qualsevol de nosaltres, en algun moment de la vida, també la pot necessitar.

Des de l’any passat, a banda de recaptar donants de sang, també s’ha implementat la donació de medul·la òssia. En les últimes tres campanyes fetes se n’han aconseguit 62 donants.

Encara que s’estan acabant de definir les dates per a les properes campanyes del 2023, el tret de sortida per a l’any vinent serà novament la col·lecta organitzada per les escoles andorranes.