La fotografia com a vehicle de conscienciació sobre la donació d’òrgans

El Passadís de la Planta -1 de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell és la quarta parada de l’exposició fotogràfica itinerant ‘Històries per viure’, en què la fotògrafa i infermera del SAAS, Chiqui Novis, amb 11 poderosos retrats, fa èmfasi en el gest altruista de donar òrgans.

Fotos: César De Pablos

Entre el 7 de juny i el 3 de juliol passat, el Museu Carmen Thyssen Andorra va ser el primer recinte a acollir ‘Històries per viure’, l’exposició fotogràfica itinerant organitzada per l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (ATIDA), per a crear consciència envers la donació d’òrgans i teixits, de manera que la població en conegui més i n’estigui cada vegada més implicada per ajudar a canviar la vida de les persones que requereixen un trasplantament.

Després d’haver passat, posteriorment, per l’Oficina de Turisme de La Massana i el hall del Palau de Gel, l’exhibició fotogràfica, ideada per Chiqui Novis, va robar l’atenció de treballadors i pacients de la planta -1 de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, que van gaudir del missatge encoratjador i d’esperança a través dels 11 retrats que l’artista va exposar-hi entre els dies 5 i 30 de setembre.

Toni Gamero, membre de l’associació i pacient trasplantat de medul·la òssia el 2020, va expressar que “l’hospital és el millor lloc on es pot situar l’exposició, com una manera de recordar la lluita que estem fent perquè, algun dia, aquí es puguin fer donacions d’òrgans”. D’aquesta manera, apuntava, “es podrien retornar els favors” als hospitals de França i Espanya, que han ajudat andorrans i residents que necessitaven un trasplantament.

Gamero també va expressar que, de moment, ATIDA continua participant en les converses amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), el Ministeri de Salut i altres estaments del Govern d’Andorra perquè “sigui efectiva la donació d’òrgans al nostre país”, ja que els obstacles jurídics són els principals contratemps a eludir, especialment si es té en consideració que els òrgans donats han de ser transportats d’un país a un altre. Posteriorment, caldrà oferir una formació tècnica als professionals sanitaris i aprofundir en la protocol·lització dels processos d’extracció, conservació i transport dels òrgans i teixits donats.

Malgrat que els resultats d’aquestes reunions encara hauran d’esperar de manera indefinida, Gamero és optimista pel fet d’haver fet el primer pas d’ajuntar els actors implicats a la mateixa taula.