La Fundació Reig torna a obrir portes amb l’exposició ‘Kintsugi’ de Joan Fontcuberta

El calendari cultural es posa novament en marxa amb l’exposició ‘Kintsugi’, que arriba a Andorra de la mà de l’artista català Joan Fontcuberta. Així ho va confirmar la ministra de Cultura i Esport, Silvia Riva, durant la roda de premsa celebrada el passat dia 25 de gener.

Fotos: Govern d’Andorra

Aquesta proposta permet reprendre el calendari d’exposicions de l’executiu, després de l’última mostra que es va fer, del juny al setembre passat, a l’Artalroc.

El ‘Kintsugi’ és una tècnica tradicional japonesa que consisteix a reparar peces de ceràmica trencades marcant les fractures amb fil d’or. Les cicatrius no són dissimulades, sinó emfasitzades com a testimoni de l’experiència soferta. Adoptant aquesta poètica, Fontcuberta proposa visitar els arxius fotogràfics a la recerca d’imatges malmeses: positius o negatius antics, deteriorats físicament o químicament, i que constitueixen un terreny on es barallen el temps i la memòria. “Bona part del treball està realitzat in situ a l’Arxiu Nacional d’Andorra”, va destacar Fontcuberta, durant la roda de premsa, que es va celebrar de manera telemàtica, el passat 25 de gener. El mateix artista va explicar que les 38 obres que s’exposaran busquen “trobar què passa quan la foto es fa malbé pel pas del temps i el pacte amb la realitat es perd”.

L’exposició s’ubicarà a sala d’exposicions temporals de la Fundació Reig i es podrà visitar, des  del 25 de febrer, fins al 2 de maig.

Cal ressaltar que, a més de l’exposició, Fontcuberta realitzarà un taller gratuït, per a un màxim de 12 participants, per conèixer i debatre les pràctiques arxivístiques com a metodologia per a l’art contemporani i la literatura.  Poden participar en aquesta convocatòria artistes i professionals de les humanitats, preferentment fotògrafs, artistes visuals i plàstics, periodistes i fotoperiodistes, escriptors, i poetes, arquitectes, dissenyadors, arxivers, filòsofs i historiadors, nacionals o residents a Andorra, majors de 18 anys. Els interessats han d’enviar un correu electrònic a acciocultural@govern.ad explicant els motius pels quals estan interessats a participar i el CV, amb una extensió màxima de dues fulles, abans del 18 de febrer. El taller es farà a la Fundació Reig els dies 26, 27 i 28 de febrer, amb una durada total de 14 hores, repartides entre els 3 dies. L’us de la mascareta serà obligatori.