Lluís Prats, guanyador de la 10a edició del Premi Carlemany

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va ser l’encarregada de fer el lliurament del X Premi Carlemany per al Foment de la Lectura 2020, a l’autor Lluís Prats, per la seva novel·la ‘Archie, el noi que parlava amb elefants’.

Fotos: Noelia Farias

Durant la roda de premsa, Prats va destacar que es tracta d’un relat idealista perquè calen exemples de bones persones i que l’obra intenta ser una apel·lació a tothom per conscienciar de la necessitat de respectar la natura, ja que “tot el que fem té una afectació sobre el planeta” va assenyalar.

Segons Glòria Gasch,’Archie, el noi que parlava amb elefants’ és una novel·la juvenil, que explica la vida idealista d’un jove anglès de classe alta, a l’Àfrica, mostrant la seva relació amical amb una elefanta i no s’absté de plantejar conflictes adults, com ara el colonialisme africà, el pragmatisme adult amb relació a la immaduresa infantil, així com els conflictes de l’Àfrica amb Occident.

La novel·la, escrita per Lluís Prats, va ser seleccionada entre un total de 38 originals presentats en aquesta edició. El procés final de selecció va comptar amb la participació de 9 estudiants dels tres sistemes educatius del país, joves lectors, que van fer la selecció de l’obra guanyadora d’entre les propostes que va recomanar el consell lector. Enguany, el jurat jove va estar format pels estudiants: Nil Fonseca, Carla Giribet i Elsa Giribet, del Col·legi Sagrada Família; Andrea Jover, Mireia Iranzo i Ariana Pereira, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino; i Alexandra Pereiro, Joan Vergés i Martina Ricard, del Liceu Comte de Foix. Mentre que el consell lector va estar conformat per Joana Bonet (professora de llengua catalana del Col·legi Sagrada Família), Roser Calvo (professora de llengua catalana i formació andorrana del Liceu Comte de Foix), Olga Andrés (professora de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino), a més de les escriptores catalanes Laia Aguilar (guanyadora del Carlemany 2016) i Mari Carme Roca, i la representant de l’Editorial Columna, Glòria Gasch.

En finalitzar l’acte de lliurament del premi, els membres del jurat van poder conversar amb Lluís Prats, així com signar els seus exemplars de la novel·la ’Archie, el noi que parlava amb elefants’.

Cal destacar que, el guardó està convocat pel Govern d’Andorra i Grup 62, a través de Columna Edicions, i té una dotació econòmica de 8.500 euros, aportats pel Govern d’Andorra i Grup 62.

L’autor

Lluís Prats va néixer a Terrassa, l’any 1966. Va estudiar Art i Arqueologia, a la UAB i a la Universitat de Girona. Ha treballat molts anys com a professor de Secundària i Batxillerat, com a editor de llibres d’art i ha dirigit una productora de cinema, a Los Angeles. Ha publicat més d’una vintena de llibres, des de novel·la juvenil a assaig històric. El 2018 va ser guardonat amb el prestigiós premi Strega Ragazzi per ‘Hachiko. El gos que esperava’, que també havia guanyat el premi Josep M. Folch i Torres, l’any 2014, un llibre que es va traduir a tretze idiomes. El 2019 va ser guardonat amb el premi Ramon Muntaner per la seva novel·la ‘Kambirí’. També va aconseguir el premi Guillem Cifre de Colonya per ‘Corporació d’alienígenes’ i va obtenir, per segona vegada, el Folch i Torres per ‘Estimat monstre’.