Noves tecnologies al servei dels viatgers

Autocars Nadal té una flota de 33 autobusos, repartits entre les línies interurbanes L1 i Bus Express, el Bus Turístic, el Direct Bus i els serveis discrecionals. Gestionar tots aquests vehicles és complex i abans es feia amb contínues trucades de mòbil amb els xofers, però des de fa un temps això ha canviat. Manel Jiménez, cap de Trànsit de la companyia, ens convida a visitar el centre de control de la companyia, situada a la Comella, a Andorra la Vella.

“Per a la localització dels vehicles tenim dos sistemes —explica Jiménez—.  Per a les línies interurbanes treballem amb el programari de Govern, myBus, que indica mitjançant colors en temps real si l’autobús va avançant, a l’hora o endarrerit”.

“També utilitzem FrotCom, que ens permet no únicament saber on són els vehicles en cada moment, sinó els quilòmetres fets durant la jornada, els totals, els litres de benzina consumits, la mitjana de consum cada 100 km, els temps de conducció i de descans del conductor… Amb dos clics podem aplicar filtres i obtenir tota la informació que necessitem”.

Aquesta aplicació es comunica amb el GPS i amb diferents sensors instal·lats en el mateix bus. També està vinculada a Google Maps, “de manera que no només es pot veure on és el bus en el mapa, sinó que el pot situar en el seu entorn amb l’Street View”.

En hora punta hi pot haver uns 30 autobusos circulant. “Ara mateix, per exemple, en tenim un a Girona, un altre a Barcelona, un a Perles, un altre a la Seu…” Per un error del GPS, ens explica Jiménez, “una vegada ens sortia que teníem un autobús a Tunísia, i no era el cas. Però és l’excepció, el programa és molt fiable i no acostuma a fallar”, aclareix.

La pregunta obligada és com aquesta tecnologia ha millorat la vida dels conductors: “Moltíssim, perquè ha eliminat una gran part de comunicació que es feia per saber on eren a cada moment. Això ens permet decidir més ràpidament i ser més eficients. I fins i tot repercuteix en la seguretat”. De tota manera, remarca el cap de Trànsit de Nadal, “es continua mantenint una comunicació telefònica bàsicament com a suport emocional”.