Eric Jover: “El Govern té capacitat de finançar-se i, a més a més, a un cost competitiu”

En la roda de premsa d’ahir, dia 8 d’abril, Jover va tractar diferents temes d’interès. El deute públic, els ajuts que s’oferiran als habitatges de lloguer, les recaptacions del fons solidari i l’aplicació B-resol han sigut alguns d’aquests temes. 

Fotos: SFGA/CEsteve
Deute públic

El Govern d’Andorra té capacitat de finançar-se, a més a més, a un cost competitiu. Així doncs, demostrem una solidesa financera que encara és més important en les dates en les quals estem”. Així anunciava Jover la solidesa del Principat davant el deute públic, ja que en la subhasta d’emissió de deute públic, on el Govern d’Andorra ha posat a disposició 125 milions d’euros, ha obtingut demandes per valor de 187 milions d’euros, corresponent a un 150% del valor que s’havia posat a mercat. Això ha fet palès que aquesta via de finançament queda oberta per fer front a aquestes noves mesures econòmiques. 

També ha anunciat que: “El Govern d’Andorra ha de fer un esforç extra associat amb la crisi de la Covid-19. Ha de ser capaç d’injectar més diners a l’economia, més diners al teixit econòmic, per garantir que els assalariats puguin mantenir els seus llocs de treball i puguin continuar rebent les seves retribucions”. 

Ajudes per habitatges de lloguer

Eric Jover ha anunciat aquest vespre que el Govern ha aprovat l’atorgament d’ajuts a habitatges de lloguer. A aquests ajuts s’hi destinaran més de 2 milions d’euros. Destacar que ja s’han rebut 1.454 sol·licituds, de les quals 1.071 s’han pogut resoldre de forma favorable. 

Fons solidari per la lluita contra la Covid-19

Aquest fons, que s’ha creat amb la voluntat d’ajudar a pal·liar l’actual crisi sanitària, ja ha aconseguit recaptar, amb l’ajuda de tots, 1.503.730 €.  

Aplicació B-resol

Jover, també ha volgut destacar que l’aplicació B-resol passa a estar disponible per a tots els estudiants dels tres sistemes educatius i de tots els centres del país. Amb aquesta mesura es vol aconseguir que tots aquells escolars que requereixin ajuda durant el confinament, puguin demanar-la. 

Aquesta aplicació permet als joves alertar i demanar ajuda de manera immediata i de manera anònima sobre qualsevol problema. Per fer-ne ús, no cal ser víctima: també es pot ser observador. Jover ha destacat que pot ser útil per als casos de ciberassetjament, la nova modalitat sorgida i amplificada a causa de l’ús continu de les xarxes socials. És per això que s’ha decidit continuar amb aquest element tecnològic. 

Ara, però, es vol fer un pas més. Jover ha anunciat que aquesta eina no només servirà per lluitar contra el ciberassetjament, sinó també per lluitar contra tots aquells elements que puguin sorgir d’una dificultat en la convivència a causa de l’actual situació de confinament. S’ha anunciat que els professionals que estaran responent en aquesta plataforma seran 3 tècnics especialitzats en educació social, un inspector d’educació i psicòlegs voluntaris de COPSIA. 

Com afecta aquesta crisi als pressupostos de l’Estat?

Un dels dubtes exposats ahir durant la roda de premsa del ministre Eric Jover va fer palès la preocupació que es  d’aquesta crisi i com afectarà els pressupostos de l’Estat. Sobre aquest tema, Jover va anunciar: “És una resposta complexa. Primer, hi ha un menyscapte per l’Estat evident. El tancament que estem patint fa que l’activitat econòmica del país no funcioni, i això implica que hi ha molts elements fiscals que tindran una recaptació menor, i moltes d’aquestes recaptacions estaran ajornades amb la voluntat de Govern per, justament, facilitar tresoreria a les empreses. En ser una crisi evolutiva, ens costa molt acabar de definir quin serà l’impacte econòmic per al pressupost de l’Estat. El que  que puc dir és una aproximació: amb un tancament d’aproximadament dos mesos, un impacte directe per les arques de l’Estat estaria al voltant d’uns 45 milions d’euros.”