Aquests són els sectors que obriran a la 1a fase de la represa de l’activitat

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, van oferir una compareixença extraordinària per a donar a conèixer les diferents fases de represa de l’activitat econòmica, quina primera etapa s’executarà a partir del pròxim dilluns, dia 20 d’abril.

Foto: SFGA/JAViladot

Els objectius del programa de fases de represa de l’activitat econòmica, segons va explicar el mateix cap de Govern, són recuperar progressivament l’activitat econòmica del país, però sempre amb consideració de l’evolució epidemiològica de la Covid-19 al nostre país. En aquest sentit, es preveu obrir de manera progressiva els diferents sectors econòmics, basats en un ordre de prioritats i necessitats actuals i futures, de manera que, en última instància, les empreses i treballadors es puguin incorporar de manera gradual a l’activitat econòmica i al mercat.

El cap de Govern va explicar que la represa de l’activitat econòmica només és viable si es fa per fases, amb un interval mínim de 15 dies entre cadascuna d’elles, període en el qual es podrà analitzar en major profunditat l’impacte que aquestes mesures poden generar en el sistema sanitari del país. “No es passarà d’una fase a una altra si la situació epidemiològica no és satisfactòria”, va remarcar.

La primera fase d’obertura d’activitats contempla aquells sectors que faciliten la vida en confinament. Aquesta serà una prova pilot on podran participar empreses dels sectors de la confecció tèxtil (només merceries o establiments d’arranjaments tèxtils), l’agricultura i jardineria de casa, comerç a l’engròs i al detall de productes de parament de la llar, electrodomèstics, joguines, articles de música, papereria, quiosc, premsa, bricolatge, ferreteria, material elèctric i informàtica. Igualment, la primera fase permetrà la reactivació parcial dels serveis immobiliaris, que només podran gestionar operacions de lloguer d’habitatges i no així promocions immobiliàries o compravenda de béns immobles. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo també va precisar que s’incorporaran un màxim de 948 treballadors de, com a màxim, 596 activitats econòmiques.

Xavier Espot i Jordi Gallardo van parlar sobre els sectors econòmics

Gallardo també va explicar que el comerç en línia tindrà llum verda per a operar en tots els sectors, tant de productes com de serveis, però, sempre que sigui possible, fomentant el teletreball. Els comerços, en aquest cas, seran els encarregats de fer arribar els productes als clients.

La fase 2 s’iniciarà de conformitat al període mínim de 15 dies explicat pel cap de Govern, sempre que la situació sanitària així ho permeti. En aquest sentit, el sector de la construcció, un dels punts forts del PIB andorrà, podrà iniciar operacions durant aquesta etapa, mentre que els professionals liberals vinculats a aquesta activitat, com ara enginyers, arquitectes, entre altres, podran reprendre les seves tasques.

Per la seva banda, la fase 3, subordinada a l’èxit de la segona fase i també a un mínim de 15 dies posteriors a la dita etapa, contempla la represa progressiva de la resta d’activitats. Malgrat tot, la fase 3 es podrà dividir en diferents fases subsegüents, depenent de la variació epidemiològica i de les primeres conclusions de l’estudi d’anticossos de la població. En aquest sentit, el cap de Govern va aclarir que, a data del 15 de maig, “no hi haurà una obertura total de les activitats, essent aquelles destinades a l’oci, la restauració i el lleure, que comportin una aglomeració important de gent, les darreres en obrir”.

Sobre el servei de transport públic al país, de cara a la primera fase, el ministre Gallardo va informar que durant la setmana en curs s’han augmentat les freqüències d’unitats de transport, però no descarta incrementar aquestes en cas que la demanda s’incrementi durant els dies següents.