Filosofia útil: Reflexions de Juan Mingorance Pérez

La filosofia és el luxe de l’entesa tal com l’amor és el luxe excels del cor humà. La filosofia és la disciplina que posa en funcionament la lucidesa de l’home. Deixaràs en la foscor de la nit els seus llums i fulgors? Romandràs sempre a l’ombra com un arbre que no deixa madurar els seus fruits?

Visita la regió del pensament i descobreix evidències, principis, lligams, projectes, entusiasmes, i amor desmesurat. Sentiràs la vida que batega sense parar, alegre, il·lusionada. La filosofia que jo relato és lleugera, bàquica, sublim i transparent. No tanca en les seves vitrines pensaments de plom que enfonsen als éssers en mars tempestuosos. És la filosofia que incrementa la realitat de cada ésser que la coneix. Et farà més fort feliç i lliure. “Atreveix-te a saber!”, deia Kant, que era molt savi i profund.

La filosofia és útil perquè contempla amb racionalitat els fonaments que dirigeixen les nostres vides, i incita que cadascú pugui crear-se els seus. La filosofia esborra els teus complexos i et situa en el nivell del somriure del savi transformat. Escolta aquesta frase de Nietzsche i sabràs si és útil o no la filosofia que ell mateix ensenyava. “Però hi ha alguna cosa en mi que jo anomeno valor: fins ara aquest ha matat en mi tot desànim.”

També hi ha en tu alguna cosa, que pots anomenar com vulguis, però que, si l’actives, matarà els desànims. No hi hauria necessitat de depressions si tinguéssim clars aquests pensaments. A la nostra regió del pensament, habiten models d’acció que no sempre són beneficiosos. No tot el que s’atresora en el cervell és innocent i clar. La vida, en la seva naturalesa generosa, ha de ser puresa immaculada.

Juan Mingorance Pérez

Doctor en Filosofia

Filosofia útil, canal propi de YouTube