Filosofia útil: Algunes raons per a llegir encara a Nietzsche

Nietzsche és el mestre més profund i extens que existeix en la construcció de pensaments clarividents. Les seves anàlisis sobre el poder, la cultura, la música, l’art, la religió, la ciència, el progrés, la veritat, el món tràgic grec, la felicitat o la vida en els seus infinits modes de ser, són insuperables.

De la lectura de les obres de Nietzsche s’aprèn fortalesa i tendresa i mai deixen indiferents a aquells que s’acosten a llegir-les. Nietzsche busca fonamentar una nova civilització, una nova cultura sobre bases diferents d’aquella que ens envolta. Nous valors que superen el nihilisme en els nostres dies.

L’home modern, que ha perdut el sentit de l’esforç i rebutja qualsevol forma de sacrifici, aprèn en Nietzsche les lleis tràgiques de la natura i de la vida. Invita, a més a més, a què baixin els Déus dels cels i eleva als homes de la terra al lloc que es mereixen.

Nietzsche sempre és actual. Sintetitza dansa i poesia amb una producció torrencial d’imatges prodigioses. És únic com a somiador i poeta en un món mancat de somnis i poesia.

Per a acabar només un aforisme, 523 del llibre Humano, demasiado humano: “Voler ser estimats. L’exigència de l’ésser estimat és la més gran de les arrogàncies”. Només afegiré una pregunta: ¿podem exigir ser estimats?

Juan Mingorance Pérez

Doctor en Filosofia

Filosofia útil, canal propi de YouTube