Museu Fàbrica Reig, un nom que esdevé un any ple d’èxits

En cloure el 2019, el reconegut Museu del Tabac va canviar de nom per a anomenar-se Museu Fàbrica Reig, un nom amb el qual busca fer encara més perdurable el llegat de la família Reig, pionera en la indústria tabaquera del nostre país.

Foto: César De Pablos

L’any passat ha estat, sens dubte, un període de canvis notoris pel que fa al Museu Fàbrica Reig, que per al 2020 encara dos reptes d’alta importància: capitalitzar el nou nom amb el qual s’identifica i superar l’exitosa xifra de visitants, assolida durant 2019, que va batre tots els rècords d’afluència en la història del recinte.

Si bé, el Museu Fàbrica Reig –aleshores Museu del Tabac– ha mostrat una corba ascendent en el nombre de visitants, el 2019 va ser l’any més memorable, ja que, amb prop de 21.616 persones, van superar en un 22,5% les xifres de 2018, quan el museu va rebre 17.647 visitants. Així que, fent balanç, un canvi de nom, quan encara s’està en el cim, és una jugada plena de riscos, però també plena de mestrança, ja que aprofita l’impuls i l’impacte mediàtic per a posicionar el Museu Fàbrica Reig dins l’imaginari del col·lectiu, i s’adapta a les tendències actuals quant a estructures similars al museu.

Analitzant acuradament les dades, trobem que el 60% dels visitants han assistit a l’exposició permanent dedicada al tabac, la qual cosa representa un increment del 9% respecte de l’any anterior. Un 96% dels visitants han admirat alguna de les quatre exposicions temporals del 2019: Som Biodiversitat (gener), Herois i superherois (febrer-juny), Retrospectiva Robert Capa (juny-novembre) i Fotografia científica, Luís Monje (novembre-desembre).

Com que el Museu Fàbrica Reig és un espai de cultura i de difusió, on no només es parla del tabac, sinó d’altres temes d’índole científica, històrica, d’interès general, de memorabilia i, fins i tot, artístic, mantenir la paraula ‘museu’ al seu nou nom era fonamental. El Museu Fàbrica Reig ofereix diferents propostes per als visitants, que van des d’exposicions temporals i activitats musicals, fins a presentacions de llibres i exposicions permanents dedicades al tabac. La polivalència és part de la seva essència, i va quedar demostrat al llarg del 2019, amb activitats tan variades, com ara els escape room, els caps de setmana de cinema, l’Olimpíada de matemàtiques, xerrades, conferències, visites guiades, tallers de fotografia i, fins i tot, un túnel del terror. Tanmateix, el museu ha participat en diverses jornades de portes obertes que han aportat majoritàriament públic andorrà. Un exemple seria el Dia Internacional dels Museus (DIM), Les Nits d’Estiu, les Jornades Europees de Patrimoni, el Mercat Medieval, el Dia Mundial del Turisme i les jornades Capalauredianes.