Deu anys de bogeria i de festa amb els Punkers Love The 80s

ElsPunkers Love The 80s van néixer, ara fa deu anys, a Andorra i amb motiu del concert de Marky Ramone al nostre país. La banda es va enllestir dos dies abans del show de Ramone, ja que un dels grups que havia d’acompanyar a Marky es va donar de baixa. Així va sorgir la possibilitat de tocar en viu. En dos dies es va crear el grup i un dia abans van definir el repertori. Bigus Digus, integrant del grup, confessa que la creació de la banda va ser una autèntica bogeria.

Foto: Eduard Comellas

Tots els membres que conformen els Punkers van formar i encara són part d’altres bandes andorranes. Són una mescla entre membres de Persefone (Toni Mestre-Carlos Lozano), Nami (Sergi Verdeguer) i Mordigans (Santi Casas).

El grup realment va néixer més aviat com una broma. Nosaltres volíem simplement dir que havíem estat per una vegada teloners del gran Marky Ramone. La nostra idea era anar a tocar i dissoldre el grup l’endemà del concert. No obstant això, la broma se’ns va escapar de les mans. Al públic li va agradar el que vam fer i aquí seguim, deu anys després i més en forma que mai” expliquen els integrants dels Punkers.

Es van fer coneguts pels seus directes i la bona connexió amb el públic. Ells creuen que la clau va ser passar-ho bé en l’escenari i mantenir una bona química entre companys. “El públic nota el nostre bon rotllo i això també es contagia. La resta ja ve sol; els salts, les carreres i llençar-se al damunt del públic (stage diving), tot això ve perquè ens sentim molt a gust entre nosaltres. Per a preocupacions, ja tenim els nostres altres grups. Aquest és una veritable vàlvula de fuita i aquí tot flueix. Per això, cada dia toquem millor” comenten entre riures els artistes.

El treball musical dels Punkers Love The 80s ha anat evolucionant amb el pas del temps. El progrés ve donat principalment pel repertori, el qual se centra principalment en l’estètica i els clàssics dels anys 80, tot passat pel filtre del punk rock i cantant en anglès “inventat”. Aquest va ser el secret, segons els integrants de la banda, que els va portar a tenir l’èxit i el gran acolliment, que han rebut per part del públic, en els seus centenars de concerts realitzats, tant a Andorra com a Catalunya. Cal aclarir, que no tenen cançons pròpies. “No tenim temes propis, ni els tindrem mai. Aquest grup és el que és. No estem per a trencar-nos el cap, sinó per a passar-ho bé i que la gent s’ho passi en gran amb nosaltres” sostenen els membres del grup.

Afectació de la Covid-19

Afirmen que potser l’estiu 2020 hagués estat una de les millors temporades a Andorra. No obstant això, totes les actuacions es van veure afectades per la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Més enllà d’això, consideren molt positiva la iniciativa que han pres des dels comuns en apostar pels grups del país i en fer que siguin part de les Festes Majors. Cal recordar que la seva participació, el mes de setembre, en la Jambo Street Music 2020 no va ser possible, a causa de la cancel·lació de l’esdeveniment. “A l’agost tot es va començar a torçar, dels 10 o 12 concerts que teníem programats només vam poder fer 2 o 3. És una llàstima, però esperem que tot passi aviat i que el pròxim any els comuns continuïn apostant per la gent d’aquí” comenten els Punkers.

Panorama musical

Respecte a l’escena artística andorrana, els Punkers admeten que el nostre país té grans artistes i d’un important nivell. “La gent hauria de mirar una miqueta més de portes cap a endins per a adonar-se dels grans músics que tenim. Si no es veuen, és perquè no es contracten amb freqüència o bé perquè molts volen sortir a fer-ho tot tan perfecte que es passen massa anys preparant-se i no surten a fer concerts. Cal pujar a un escenari al més aviat possible, perquè per molt preparat que estiguis, els errors s’esmenen tocant per a una altra gent. Mira’ns a nosaltres, un dia d’assaig i primer concert. Putos amos” expliquen els artistes.

Amb relació al seu futur parlen d’un avenir molt esperançador. Actualment, estan escrivint la seva pròpia biografia per a celebrar els seus primers deu anys com a grup. A més, paral·lelament, estan gravant un EP amb 3 de les seves versions. Probablement, gravin un videoclip d’una d’elles. Aquest treball els ajudarà a fer un salt més gran a altres llocs d’Espanya i probablement els obre les portes per a algun altre festival. Encreuem els dits per ells!