Marc Oliveras, el rei de la velocitat

Aquest hivern, Marc Oliveras s’ha coronat com a rei de la velocitat sobre les pistes d’esquí de Grandvalira, amb el seu títol de campió d’Andorra del Km Llançat, una disciplina que posa els pèls de punta. El jove esquiador no s’ha conformat amb aquest guardó, sinó que també ha aconseguit ser el campió d’Andorra en descens i en súper gegant. Ara es prepara per a un nou repte: l’esquí cross.

Fotos: McGrau/Jan Farrell Media/Zoom Agence
És la primera vegada que un andorrà participa en una prova del Km Llançat, com ha estat aquesta experiència?

Sí, al Grau Roig vaig aconseguir classificar-me en el lloc 16 i 17 de la classificació general en les dues proves de la Copa del Món de Km Llançat, una cosa que mai havia passat amb un esquiador andorrà. Per a mi va ser una nova experiència, no ho havia fet mai… Aquesta era la primera vegada que un esquiador del país hi participava, va ser increïble…

I com ho vas aconseguir?

Va ser una oportunitat que em va brindar el Jan Farrell, un esquiador anglès que va llançar un repte a tots els esquiadors de velocitat en esquí alpí de menys de 50 punts FIS, que volgués participar en la cursa del Km Llançat. Si l’esquiador quedava per sobre d’ell en els resultats finals, li donaria 5.000 euros. Em vaig posar en contacte amb ell, em va ajudar molt, vaig treballar amb el seu equip, em va deixar el material i vaig participar en la cursa. Finalment vaig acabar per darrere seu només a 0,8 km/h… No em vaig endur els diners però va ser una experiència fantàstica. Aquesta disciplina és molt més difícil del que sembla!

Quina és la sensació a aquestes velocitats?

Vaig baixar a 177 km/h, tot i que als entrenaments havia fet mànigues de 185 km/h. Hi havia hagut neu nova, el terra era irregular i la pista no era gens fàcil, era molt difícil mantenir l’equilibri. Aquesta disciplina és la fórmula 1 de l’esquí, tot és línia recta i a gran velocitat!

La descàrrega d’adrenalina deu ser brutal…

Sí, a més vaig tenir l’oportunitat de sortir des de la rampa el segon dia de carrera, només sortíem els 20 millors. La sensació és increïble! Realment s’han de tenir ben posats… Una experiència molt “xula”!

El Km Llançat és la fórmula 1 de l’esquí, tot és línia recta i a gran velocitat.

Quants esquiadors del país van participar en la prova del Campionat d’Andorra de Km Llançat?

Vam ser una bona colla, ja que engloba totes les categories, des de la sub12 fins a sèniors. De la meva categoria, els sèniors, érem cinc esquiadors i en total vam ser uns 120 participants.

I pel que fa a l’esquí alpí?

Vaig participar en els Campionats Nacionals d’Esquí d’Andorra, on vaig aconseguir dues victòries, en súper gegant i en descens. També vaig aconseguir un tercer lloc en eslàlom gegant. La pista de l’Àliga estava en unes condicions excel·lents, vam poder fer unes molt bones curses.

Un bon palmarès…

La veritat és que n’estic prou satisfet, aquesta temporada he aconseguit tres títols de campió d’Andorra més un tercer lloc en eslàlom gegant.

Marc Oliveras competintLa disciplina del Km Llançat és compatible amb la de l’esquí alpí o t’hauràs d’inclinar per l’una o l’altra?

És compatible fins a un cert punt, perquè les competicions del Km Llançat comencen a mitjan febrer fins al final de la temporada. Si t’han sortit bé les coses en esquí alpí fins a aquell moment, et pots dedicar al Km Llançat. En cas contrari, cal decidir-se per l’esquí alpí o el Km Llançat.

Quines són les teves aspiracions en el món de l’esquí?

Vull seguir amb l’esquí alpí, tot i que m’agrada provar noves coses, com el Km Llançat. La propera temporada m’agradaria anar a Vars, a França, on es va fer el rècord del món de Km Llançat, amb 254 km/h, i participar en la Copa del Món que s’hi celebrarà, a veure si aconsegueixo arribar als 230 km/h.

Quins projectes tens de cara als propers mesos?

Tinc un nou projecte engrescador per la temporada vinent, que és conseqüència del fet de no complir amb tots els meus objectius personals en esquí alpí. Es tracta de l’esquí cross, vaig fer quatre curses a finals de la temporada, dues de les quals de Copa d’Europa, i vaig obtenir bons resultats. Vaig tenir molt bones sensacions, ja que, sense haver-me entrenat, vaig estar a punt de passar a les finals. Penso que amb una bona preparació es poden obtenir resultats molt bons, i ves a saber si més endavant també hi haurà més andorrans adeptes en aquesta disciplina. Així que he decidit preparar un dossier i un pressupost per tal de buscar ajuda i fer la temporada completa d’esquí cross. De totes maneres no deixaré l’esquí alpí ja que per poc que pugui intentaré classificar-me per córrer en alguna prova de la Copa d’Europa.

Aquesta temporada he aconseguit tres títols de campió d’Andorra més un tercer lloc en eslàlom gegant.”

En quin club estàs?

El meu club és l’Esquí Club Pas de la Casa-Grau Roig, i estic entrenant i corrent amb la Federació d’Esquí. 

Quantes hores entrenes?

Ara a l’estiu, amb la Federació d’Esquí entreno dues hores i mitja al matí i dues i mitja més a la tarda, més una hora d’estiraments i una hora més de massatges i relaxació. En total són unes 7 hores al dia. També fem sortides amb bicicleta, unes 4 o 5 hores. A l’hivern entrenem unes cinc hores al dia a pistes més una hora i mitja d’entrenaments físics i una hora d’estiraments. 

Marc Oliveras en una de les seves competicionsTambé aneu a esquiar a l’estiu?

Habitualment anem a Xile o Argentina, també fem estatges als glacials francesos o suïssos. Al novembre marxem cap al Canadà o Estats Units.  

I els estudis en tot això?

Quan vaig aconseguir el títol de STAPS, tenia la consideració d’esportista d’alt nivell, per això vaig poder rebre classes després de la temporada, i ara a la Universitat d’Andorra, també es funciona igual, puc accedir a classes particulars que em permeten seguir amb els estudis. 

A quin curs estàs?

Em falta un any per acabar la carrera d’ADE, que crec que acabaré en dos cursos escolars. 


 

Marc Oliveras Gabarre neix a Barcelona el dia 20 de desembre de 1991. Estudia a l’Escola Andorrana d’Escaldes-Engordany, fa la secundària a Ordino i el batxillerat a l’Escola Andorrana de la Margineda i després marxa a Font-Romeu, a França, per fer els estudis de l’STAPS, equivalent a la formació d’INEF. Actualment està estudiant Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat d’Andorra. És solter i entre les seves aficions destaca la moto, el kite surf, la bicicleta i els esports en general. 

Marc Oliveras