Hocine Haciane, un nedador fet llegenda

Hocine Haciane va ser l’únic nedador andorrà en aconseguir tres mínimes olímpiques: als jocs d’Atenes al 2004, als de Pequín al 2008 i als de Londres al 2012. Va ser precisament després de Londres que va decidir retirar-se, tot i que col·labora amb la Federació Andorrana de Natació.

Quin és el teu palmarès?

He participat en tres olimpíades, a Atenes al 2004, Pequín al 2008 i a Londres al 2012. Vaig ser escollit el millor esportista de l’any d’Andorra l’any 2003 i també vaig participar en sis edicions dels Jocs dels Petits Estats d’Europa, on vaig guanyar 25 medalles, onze d’or, onze de plata i tres de bronze. Tot i això, dels 81 rècords que vaig aconseguir, en mantinc 19 d’absoluts. Vaig ser subcampió d’Espanya l’any 2007 en 400 m estils, després vaig quedar tercer a la Copa Llatina a San Marino, l’any 2008 i finalista dels Jocs del Mediterrani a Pescara, al 2009.

“Vaig participar en sis edicions dels Jocs dels Petits Estats d’Europa, on vaig guanyar 25 medalles”

Quina és la teva ocupació principal avui ?

Vaig deixar de nedar l’any 2012 i actualment gestiono un gimnàs a Cornellà, una franquícia americana “Any Time Fitness” i sóc entrenador personal. He fet moltes formacions, m’he format en “crossfit”, entrenament de sala, activitats dirigides… però sobretot m’he especialitzat en el programa funcional “Strong by Zumba”, una activitat dirigida que és brutal.

A quina edat vas començar a nedar?

Quan tenia 9 anys, al 1995. Un entrenador dels Serradells em va veure nedar i es va fixar en mi, va veure que tenia possibilitats. Va parlar amb la meva mare i vaig començar a entrenar.

A partir de quina edat cal posar els nens a l’aigua?

Penso que cal començar de petits, perquè s’acostumin al mitjà aquàtic. Pensa que jo vaig aprendre a nedar perquè amb la meva germana vam estar a punt d’ofegar-nos… Llavors la meva mare, que havia estat nedadora quan vivia a París, va decidir que havíem d’aprendre a nedar. Crec que és bo iniciar els nens ben aviat, abans dels 10 anys.

Hocine Haciane entrenador fitnessQuines són les condicions que ha de reunir un bon nedador?

Sobretot un ha de ser fort mentalment, perquè la qüestió física sovint no és la part més important. Mira’m a mi, només faig 1.69 m i vaig arribar ben lluny! (riu). Evidentment els entrenaments i la bona forma física són bàsics per l’èxit, però la solidesa mental compta molt.

Quin és el teu paper a la Federació de Natació d’Andorra?

La meva tasca és ser un referent per als nedadors andorrans, és important que els joves es puguin emmirallar en algú que ha viscut la meva experiència i així es motivin. Els explico les meves vivències i els hi dono consells per ser més forts mentalment. Actualment estic treballant molt el “coaching” i ho aplico a la meva feina amb l’equip de la Federació Andorrana de Natació.

Com veus l’equip de la FAN que patrocina Andbank?

És un bon equip, són bons atletes, són alts, hi ha molt bon ambient i hi ha una gran companyonia. Crec que, en termes generals, els falta una mica d’empenta, que creguin més en ells mateixos i en les seves possibilitats. Estic convençut que poden fer uns resultats molt millors que els que han assolit fins ara. Hi ha de creure, perquè si hi ha somnis, hi ha resultats.

“El CAR d’Andorra és una aposta de futur molt encertada”

Quins consells dones als nedadors ?

Els hi intento transmetre el que he viscut durant els meus anys de competició, els dic que han d’intentar tenir-ho tot controlat. Han de tenir clar que els entrenaments seran la clau perquè puguin competir amb èxit.

Quines possibilitats reals té Andorra d’arribar a bons nivells en competicions europees ?

Penso que tenen moltes possibilitats, tot dependrà de l’ambició de l’equip, crec que poden arribar molt lluny. Si hi creuen, ho aconseguiran. Andorra és un molt bon lloc per entrenar i aconseguir bons resultats, l’alçada, les instal·lacions, les dimensions del país… ho té tot!

Creus que el futur Centre d’Alt Rendiment serà una bona cosa per al país?

I tant! Serà fantàstic, perquè el somni de qualsevol esportista, és entrenar en alçada i un CAR d’aquestes característiques a Andorra és perfecte. La preparació en aquestes condicions és ideal per a l’aparell respiratori i per millorar el rendiment. És una aposta de futur molt encertada.

__________________________________________________

Hocine Haciane neix el 7 de juliol del 1986 a Andorra la Vella. Estudia a l’Escola Francesa i seguidament al Lycée Comte de Foix. Després va a Barcelona a estudiar diferents cursos específics de crossfit, activitats dirigides i entrenador personal. Participa a tres Jocs Olímpics en nom d’Andorra i en sis ocasions als Jocs dels Petits Estats, on aconsegueix 25 medalles. És solter i entre les seves aficions, a banda de l’esport, figura el cinema, els viatges i la lectura.