Mercè Ciaurriz: “L’art teràpia és un mitjà per despertar els sentits i la consciència”

Els seus alumnes d’Amida acaben de fer la seva primera exposició. La Mercè Ciaurriz es mostra orgullosa d’aquest repte, que ha permès als nois i noies de mostrar les seves obres al públic.

Quin és el seu paper a Amida?

L’art teràpia és un mode d’expressió humana que té unes finalitats utilitàries. Fa falta entendre-la com una activitat que permetrà l’activació del potencial de cada persona. Jo no estic aquí per formar artistes, sinó que la meva tasca és un mitja per permetre despertar els sentits i la consciència. L’art teràpia pot permetre que la persona esdevingui actor i no espectador de la seva vida.

“Per a alguns alumnes va ser un descobriment total, mentre que per a d’altres, una forma d’expressar-se”

Com va començar a donar classes de pintura?

En un principi no vaig considerar aquest tipus d’activitat. Tenia una perspectiva de recerca personal a traves de l’art en general. L’atzar va fer que em creues  amb  l’Anna Garcia  i un temps més tard em va proposar les classes al comú d’ Escaldes i després a l’hospital, associació de pares de la Massana, Amida… Tot això em va dur a un nou enfocament per transmetre les meves visions de l’art i permetre als meus alumnes d’expressar-se.

Amb quina freqüència fa classes?

Faig classes cada dia, matí o vespre o ambdós, excepte els divendres que guardo per fer els meus projectes artístics. A Amida només hi faig un parell  d’hores a la setmana.

Artista Mercè Ciaurriz AMIDA
Foto: Paula Cristina
Com reben les classes els seus alumnes d’Amida?

Per a alguns va ser un descobriment total, mentre que per a d’altres, una forma d’expressar-se, treure algunes de les seves emocions ocultes i plasmar els sentiments a través d’una pintura.

Considera que és beneficiós per al seu estat d’ànim?

Això els permet de posar de manifest la seva creativitat, la seva imaginació i permetrà a la persona expressar un sentiment, una emoció, un sofriment, una angoixa, una alegria o un desig.

Quin estil de pintura se’ls dona millor?

Cadascú és lliure de fer la seva elecció de l’obra, intento que siguin ells mateixos i no marcar cap mena d’estil, normalment copien d’un artista. El meu paper primer és ensenyar-los  la tècnica que els pugui convenir millor i especialment per als alumnes d’Amida, trobar la que s’adapta millor a la seva discapacitat.

“El més important és que la persona pugui treure totes les seves emocions”

Com va néixer la idea de l’exposició a la sala Bingo Stars?

La Marta, una alumna d’Amida, que  des de fa un temps treballa al bingo, els va dir que feia temps que volien fer una exposició i que buscàvem un lloc. Des del bingo, l’Agustina molt amablement va contactar amb nosaltres i ens van donar tota mena d’ajuda i facilitats per poder-la fer.

Com van reaccionar davant la idea d’exposar les seves obres?

Feia temps que ho esperaven, però quan la idea es va materialitzar, vaig poder constatar que estaven molt contents. El cas és que el dia de l’exposició, tots es mostraven molt emocionats.

Què li aporten les classes?

Et seré sincera: en cap moment vaig pensar que experimentaria tantes emocions fortes. Però davant la voluntat, el compromís, fins i tot et diria, l’abnegació d’alguns a voler superar-se i transcendir-se tant per a ells, per a mi i especialment per als seus familiars, et diré que encara és per a mi molt difícil avui no deixar-me envair per sentiments molts forts. Només per això no puc fer altra cosa que donar-los les gràcies.

És més difícil donar classes a persones amb dificultats?

Només he de considerar la persona, i siguin quines siguin les seves dificultats, el repte per a mi és treure el màxim partit. Podem adaptar algunes tècniques, però el més important és que la persona pugui treure totes les seves emocions.

__________________________________________________

La Mercè Ciaurriz Puigcercós estudia a l’Escola d’Arts i Oficis “La Massana” de Barcelona. A Andorra compta amb diverses obres, com l’escultura “Tardejant”, de bronze, o “La font de la Call”, en ferro i ceràmica. Ha fet alguns murals pictòrics de mides considerables, tant a l’exterior com a l’interior. Treballa l’escultura, la pintura i la ceràmica. La seva pàgina web: https://mciaurriz.wordpress.com.