Núria Zafra: “La tardor és el moment de mudar la pell”

La Núria Zafra, psicòloga holística graduada en psicologia, a la Universitat Ramon Llull, considera que la tardor és una època de transició, vital i necessària per a la regeneració, com si es volgués mudar la pell.

Què vols dir quan parles de mudar la pell?

És metafòric i simbòlic, és el fet de deixar-nos anar, i de deixar marxar allò que no ens convingui, de fluir amb el moment i no de resistir-nos al que sentim. També es tracta d’acceptar que nosaltres també vivim etapes de recolliment i  de transformació. I que no sempre podem estar en plena expansió, i que es necessària una mirada cap endins.

Colors de tardor núria zafra
Foto: Clarin
Llavors podríem sentir-nos tristos?

Tot despreniment resulta incòmode. La serp quan muda la seva pell està més agressiva que mai, perquè canviar de pell es dolorós. El que vol dir que podem sentir-nos més tristos i vulnerables.  Però ens ha de servir per poder  adquirir més força i seguretat en nosaltres mateixos. Fer net dona espai, i  crea l’oportunitat a coses noves.

“La introspecció i la depuració  d’un mateix dona pas al ressorgiment”

I què hem de fer?

Doncs sobretot respectar-nos el màxim que puguem. Escoltar-nos, re-connectar amb nosaltres, com quan els arbres concentren la seva energia. Fer coses que ens agradin i que ens proporcionin plaer, caminar per la muntanya, meditar, fer esport, llegir un llibre, mirar una pel·lícula, descansar, entre altres…coses que ens connectin.

Perquè creus que és positiu?

Doncs perquè la introspecció  i la depuració  d’un mateix dona pas al ressorgiment. Es important que ens prenguem el temps d’agrair el que tenim. Que puguem valorar tot allò del que disposem, bons amics, família,  parella, etc. El recolliment també propicia el contacte humà i les relacions. Ens fa sentir estimats i acompanyats. És època d’alimentar les arrels enlloc de les branques per poder créixer amb més força.

Mudar la pell tardor núria zafra
Foto: Clarin
Com creus que es pot potenciar aquesta visió positiva?

Doncs sobretot crec que és necessari que no ens jutgem, que ens centrem en allò que ens permet i no en allò que ens impossibilita. Que visquem el present, i que gaudim plenament del que estem fent en cada instant.

Llavors estem relacionats amb la natura…

La natura és una gran font de saviesa i ens ajuda a entendre els nostres propis cicles. Sovint succeeix que ens desnaturalitzem amb l’estrès quotidià i ens alienem de nosaltres mateixos. Amb cada estació, el que podem aprendre és que tot té un procés i un temps. La natura és una crida a l’harmonia i a l’escolta activa de nosaltres mateixos. En aquest cas, la tardor, ens endinsa a l’autoconeixement,  a l’autocontemplació i a l’alliberament.

Per tant a la tardor és temps de…

De gaudir d’aquesta fantàstica estació que ens convida a “mudar les nostres pells”, amb serenitat i consciència. També és una bona oportunitat per nodrir-nos, cuidar-nos, i depurar-nos. Que igual que els arbres només estem concentrant la nostra energia per preparar el ressorgiment.

De gaudir d’aquesta fantàstica estació que ens convida a “mudar les nostres pells”, amb serenitat i consciència.