Pere López, el gran viatger apassionat

Els viatges són una de les seves grans passions. A part de la política, és clar. Cada any marxa amb les seves filles a fer un gran viatge, que trien per torns. Aquest any, toca l’Àfrica. Conseller general del Partit Socialdemòcrata, Pere López és una persona oberta i compromesa que valora l’honestedat per damunt de tot.

Quin lloc ocupa la política en la seva vida?

Si parlem d’hores, et diré que ronda el 50%. En teoria, em reparteixo entre el despatx i el Consell General, tot i que la política m’ocupa moltes més hores… Rodes de premsa, correus, comitès, també els caps de setmana, uns dies en què sovint hi ha actes. Tampoc descanso realment totes les hores, perquè dia sí i dia també arriben tuits, Whatsapp o comentaris de notícies que surten als mitjans, i això a qualsevol hora!

Una de les seves grans passions són els viatges, quin és el viatge somiat?

He tingut la sort de fer molts viatges, gràcies als meus pares he viatjat molt des de molt jovenet. El viatge que encara no he pogut fer és anar a la Terra de Foc, la Patagònia, a Xile i Argentina. Actualment és complicat de fer per mi, perquè a l’estiu hi fa molt fred i amb la meva activitat política i professional és difícil marxar al gener o al febrer, que és l’època idònia.

I quin és el viatge que més ha gaudit?

Ui… molts! Tinc el costum de preparar a consciència cada viatge. Em passo més temps preparant el viatges des del sofà de casa que viatjant! Em va encantar Costa Rica, Nova Zelanda, Turquia, Noruega, Israel i Palestina.

“No m’agrada gens quan la crítica va més enllà del tema que es tracta i es deriva cap a consideracions personals”

Aquest any on toca?

Amb les meves filles cada any planifiquem un gran viatge que fem a l’estiu i que triem per torns. Aquest any toca Bostwana i Zàmbia.

Quin és el seu ideal de vida quan sigui gran…

Quan sigui molt gran, m’encantarà passar més temps llegint i mirant pel·lícules i sèries. I quan tingui temps de veritat i menys urgències vitals, em dedicaré a escriure. Vaig prenent notes i recollint idees, que un dia o altre em serviran pel que vull escriure, però sobretot com a exercici per a mi, no és una necessitat d’escriure per al públic.

En la seva vida política, quin és el pitjor insult que ha rebut mai?

He rebut moltes crítiques, i no m’agrada gens quan la crítica va més enllà del tema que es tracta i es deriva cap a consideracions personals. Sobretot quan la crítica no és proporcional al tema que s’estava debatent i s’aprofita per colar crítiques sobre la meva persona, sense tenir res a veure amb el que es parla. Però la veritat és que m’ho agafo amb una relativa indiferència… intento no fer-ne massa cas!

Quina és la virtut que més aprecia en una persona?

L’honestedat, que va molt més enllà de la sinceritat. Cal ser honest amb un mateix i amb els altres i intentar mostrar-se quan més natural possible.

I el defecte que no suporta?

No suporto la traïció, quan algú canvia de parer un cop s’ha arribat a una entesa. Quan s’actua d’esquena i anant pel darrere, no m’agrada gens.

És un gran aficionat al cinema, quina pel·lícula veuria vegades i vegades sense cansar-se?

Em costa triar… la pel·lícula preferida depèn molt del moment que vius. M’agrada molt el cinema menys comercial, aquí a Andorra tenim la sort de tenir un cineclub que funciona molt bé. A vegades vaig a Barcelona i faig veritables maratons de pel·lícules en versió original, puc arribar a veure 4 o 5 pel·lícules seguides. M’agrada molt el cinema argentí, sóc un gran fan de Ricardo Darín, “Truman” em va encantar! Vaig estar molt content que guanyés el premi Goya. Una altra de molt recomanable recent és “Estiu 1993”, per la tendresa i sensibilitat amb què tracta un tema tan dur; de les darreres que he vist, també m’ha agradat “Tres anuncios en las afueras”. Prefereixo veure les pel·lícules a les sales de cinema, té unes connotacions ben diferents que mirar-les al sofà de casa. La continuïtat que dona un cinema, on no et bellugues durant tota la durada del film, és molt millor que fer una sessió de cinema a casa, on pots parar la pel·lícula, contestar una trucada del mòbil o un Whatsapp…El cinema els dona una altra dimensió.

Parlem de sèries?

Estan fent sèries molt interessants, amb les meves filles estic mirant “Merlí” i “Canviades al néixer”, jo segueixo “The Affair”, “Mr. Robot”, “Little Big Lies”… n’hi ha tantes!

“A vegades vaig a Barcelona i faig veritables maratons de pel·lícules en versió original, puc arribar a veure 4 o 5 pel·lícules seguides”

No mira sèries polítiques?

Vaig mirar algun capítol de “House of Cards”, però no em va apassionar. En canvi, “Borgen” la considero molt més interessant. Té molta més substància, hi ha hagut moments en què m’ha fet pensar molt. Retrata a la perfecció els moments de dificultat en què ens trobem a vegades els polítics davant dels mitjans de comunicació a l’hora de respondre segons quines preguntes. La sèrie està ben portada, estic segur que tenen grans assessors que saben de què parlen.

És un bon gastrònom?

M’agrada menjar bé i sa. La veritat és que cuino poc, menjo poca carn vermella i més peix a la planxa. El que m’encanta és descobrir plats nous, quan viatjo sempre tasto coses diferents i pròpies de cada país. M’agrada arriscar… La gastronomia és un dels àmbits que m’ocupa més temps a l’hora de preparar un viatge, perquè opino que la millor manera de cloure un dia de turisme o fora és amb un bon sopar!

A Andorra s’hi menja molt bé!

I tant! El nostre nivell gastronòmic ha pujat molt, tenim la sort de comptar amb xefs innovadors. Per ser un país tan petit, la nostra oferta és extraordinària.

 __________________________________________________

Pere Lopez peça
Foto: McGrau

Pere López Agràs neix el 13 d’octubre de 1971 a Andorra la Vella. Estudia al Col·legi Sant Ermengol i després marxa a Barcelona per fer administració i direcció d’empreses a la universitat d’aquesta ciutat. Fa un postgrau en auditoria de comptes, al Col·legi Oficial d’Auditors de Catalunya i un màster en qualitat de la gestió empresarial a la UOC. Ve a treballar a Andorra en el departament de comptabilitat d’una empresa, entra a Gassó Auditors, primer a Barcelona en període de formació i després torna al país per obrir una delegació d’aquesta empresa.

El 2004 s’afilia al Partit Socialista (PS), on segueix militant actualment. També treballa a FEDA, fins que el 2005 entra al comú d’Andorra la Vella com a director de finances. Es presenta a les eleccions comunals a la Massana i entra al comú. El 2009, guanya les eleccions generals amb el PS i és nomenat ministre de Finances, un càrrec que ostenta durant els prop de dos anys en què Jaume Bartumeu és cap de Govern.

Després de perdre les eleccions, obre el seu despatx propi, Pere López Economistes, on treballa actualment. Del 2013 al 2015 és primer secretari del PS, amb qui es presenta novament a les eleccions generals. Des del març de 2015 és conseller general pel PS: Està divorciat i té dues filles, l’Ainhoa de 14 anys i la Marta, de 12. Viatjar i el cinema són les seves grans aficions, també li agrada la literatura i els esports, principalment la muntanya.

andorra a taula