Fabio Delgado: “Al 2050 el 50% de la població mundial serà miop”

És el director tècnic òptic de Cottet Group i assegura que l’OMS considera ja la miopia com una pandèmia. Per això, Fabio Delgado aconsella revisar la vista des de la infantesa, ja des dels 6 anys.

La miopia és una patologia en progressió?

Els darrers estudis indiquen que la progressió de la miopia és exponencial i s’està produint a tot el món; l’OMS la considera una pandèmia. Al 2050 el 50% de la població mundial serà miop. Això passa perquè, durant la infantesa, el nostre sistema visual s’adapta per treballar millor de prop. Com que cada dia destinem més temps a tasques de visió propera, el sistema visual s’adapta per ser més efectiu i es produeixen canvis en l’estructura ocular que provoquen la miopia. Bàsicament l’ull creix i es fa més llarg del normal. Hi han factors genètics i ètnics que hi poden influir, però són sobretot els canvis d’hàbits socials.

Per què és tan important fer almenys una revisió de vista cada any, es portin o no ulleres?

Hi han patologies oculars que només es poden detectar, en els seus estats inicials, amb l’examen visual fet per un especialista. Per exemple, el glaucoma, quan la persona detecta els símptomes, és massa tard. Mesurar la pressió intra-ocular és una prova molt fàcil de fer i que ens avisa del risc d’estar patint la malaltia. D’altra banda, tenir bona vista no significa tenir una bona visió. Poder distingir detalls petits quan mirem de lluny o de prop no vol dir que el nostre sistema visual estigui treballant de manera adequada. En molts casos treballar amb pantalles, conduir de manera prolongada o de nit, suposen esforços que el nostre sistema visual no fa de manera correcta i generen fatiga, mal de cap, mal rendiment escolar… Durant l’examen visual controlem la funcionalitat de la nostra visió i comprovem la coordinació dels moviments oculars.

“Tenir bona vista no significa tenir una bona visió”

A partir de quina edat cal revisar la vista?

Entre els 6 y els 9 anys comença el procés de miopització i després progressa durant l’etapa del creixement. Fer un examen visual als 6 anys ens pot permetre preveure si el nen està en risc de començar a tenir miopia i poder fer un pla d’actuació. Analitzem que el sistema visual treballi de manera correcta i que no sigui un problema pel seu rendiment escolar.

Quina és la incidència real en la vista de fixar la mirada en les pantalles?

Mirar molta estona una pantalla tan a prop, no és bo.  A més, s’hi afegeix un altre factor que té incidència en la nostra salut visual: la radiació que emeten. Els estudis demostren que la sobreexposició a la llum blava pot tenir efectes tòxics per a la retina i pot provocar problemes d’insomni. Un usuari, entre mòbil, ordinador, TV i la tauleta, pot passar més de 6 hores diàries exposat a la radiació que emet la pantalla i una part important és aquesta llum blava. Llavors, estar molta estona mirant de prop i que sigui a una pantalla que emet radiació fa que la incidència sigui molt alta.

A quantes hores diàries s’hauria de limitar mirar l’ordinador, l’iPad o el mòbil?

A més de les activitats escolars o de feina, no s’hauria de dedicar més de 2 hores i mitja a activitats en visió propera. També evitar les pantalles de mòbils i tauletes abans d’anar a dormir. Seria bo buscar almenys 1 hora i mitja diària per estar a l’aire lliure fent tasques que impliquin mirar de lluny. D’altra banda, hauríem d’aplicar la regla del 20/20/20: Cada 20 minuts, dedicar uns 20 segons a mirar més lluny de 20 peus (uns 6 metres).

Quin és el factor diferencial de l’òptica Cottet?

Per a Cottet el més important és cuidar de la salut visual i auditiva dels nostres clients. Per això ens preocupa la prevenció, i donem consells i solucions que millorin la visió i audició de les persones, en definitiva, la seva qualitat de vida.