Roger Troguet, volant sobre terra i roques

Flamant campió del Trofeo Ibérico, el massanenc Roger Troguet es mostra molt orgullós del vehicle que ell mateix ha construït, una feina de prop de cinc anys. De moment no té espònsors, però de cara a la temporada vinent, s’ho plantejarà.

Què et va fer decidir a construir un cotxe?

L’any 2011 es va fer aquí a Andorra una cursa de les més importants d’Europa que es deia Extrem Challenge Andorra. Hi vaig participar amb un altre noi d’Andorra i vam quedar tercers. Llavors vaig decidir que volia córrer com a pilot amb el meu cotxe i vaig començar a pensar com volia el meu vehicle, i vaig pensar que havia de ser mixt per poder participar en diferents tipus de curses. Això era el 2011, i mentre estava començant a construir el cotxe va arribar a Europa des dels Estats Units un tipus de cursa que es deia Ultra4 i vaig optar per aquest camí.

Quin tipus de cotxe és?

És un vehicle que combina la velocitat amb el trial, com si fos enduro. Et pots posar a 120 km/h per una pista de terra i també superar roques de prop de dos metres d’alçada. El meu cotxe l’he construït tot sol al meu garatge de la Massana i he trigat prop de cinc anys, ja que vaig començar al desembre del 2011 i el vaig acabar al setembre del 2016.

Vehicle Roger Troguet a competició
Foto: TentaçaoTT
Com es fa un cotxe?

La base és un Range Rover clàssic, vaig aprofitar el xassís i tota la mecànica: motor V8, caixa de canvis i transfer.  Vaig construir una estructura tubular per fer de carrosseria i hi vaig muntar uns eixos de Nissan GR, que és el més fort que hi ha en els cotxes de sèrie. És important haver utilitzat una base de cotxes de sèrie perquè en cas d’avaria en qualsevol país es pot trobar la peça que fa falta.

El vas fer tot sol?

Tret de la part elèctrica, i alguna de motor, sí.

Quan t’ha costat?

Uns 70.000 euros… Pensa que el cotxe que va guanyar l’última cursa, fet en una fàbrica, costa uns 150.000 euros!

“Et pots posar a 120 km/h per una pista de terra i també superar roques de prop de dos metres d’alçada”

I comences a fer carreres.

Sí, la primera és la King of Portugal, on quedo a la tercera posició. Va ser una bona estrena! L’any següent, el 2017, vaig participar en cinc curses més, l’última de les quals la King of Portugal, on vaig quedar segon. Aquest any, també he pres part en cinc carreres, quatre de les quals han estat com un entrenament, perquè l’última és la bona, la de Portugal, que és una còpia de la cursa americana, King of Hammers. Hi ha un campionat europeu amb una prova a París, que vaig córrer el 2017, una altra a Anglaterra, l’altra a Itàlia i finalment la de Portugal.

Quines característiques té aquesta cursa?

Es fa a Vinioso, al nord de Portugal, a 20 km de Zamora. Són tres dies de cursa molt dura, hi ha molta roca, amb un tipus de granit que fa que els pneumàtics s’hi agafin molt. És un circuit de 40 km, que fem quatre vegades.

Corres sol?

No, tinc a Joel Martínez com a copilot, que també és d’Andorra.

Roger Troguet
Foto: McGrau
Des de quan t’agraden els cotxes?

Ui… des de sempre! M’agraden tots els cotxes, els de ral·li, els 4×4, els turismes… Recordo que només tenia 10 anys i ja desmuntava i tornava a muntar sencers els meus cotxes de ràdio-control. En vaig aprendre tot sol!

Quins són els teus projectes?

Vull modificar el cotxe i adaptar-lo més a aquest tipus de carrera, el faré més lleuger, posaré més motor i canviaré l’esquema de suspensió per poder anar més ràpid.

“Aquest any he guanyat el Trofeo Ibérico, en la categoria Legend”

I pel que fa als campionats?

Penso tornar a participar al Trofeo Ibérico, el mateix que he guanyat aquest any en la meva categoria, que constava de tres proves. La primera es va fer a Arcos (Portugal) on vaig quedar segon, i on van participar 30 corredors; la segona, a Sarria (Galícia), que vaig guanyar, i on també hi havia 30 pilots, i finalment, la King of Portugal, amb 60 cotxes, on vaig quedar segon. Amb aquests resultats, vaig quedar campió del trofeu de la categoria Legend. Aquest any hi haurà més proves, almenys quatre o cinc i les vull fer totes.

Tens patrocinadors?

Encara no… m’he d’espavilar! De cara a la propera temporada em poso en marxa per buscar patrocinadors. Si no modifiqués el cotxe, podria fer la temporada, però com que el vull millorar, necessitaré ajuda!

Has tingut por en algun moment de les carreres?

La veritat és que no…

A quins corredors admires?

Tinc un company amb qui fem equip, amb qui compartim boxes, eines i ens assistim mútuament, que és molt bo. És del País Basc, de l’equip Buda Xtrem, i tot i tenir un cotxe molt inferior a la resta, sempre acaba entre els tres primers.

__________________________________________________

Roger Troguet amb trofeig
Foto: Roger Troguet

Roger Troguet Pal neix a la Massana el 2 de novembre de 1990. Va a l’Escola Andorrana de la Massana i després fa la secundària al Col·legi dels Pirineus. Marxa a Barcelona on fa un grau mig de cuina i després un altre de guia de muntanya. Però la seva passió és el motor i el 2008 ja fa algunes curses com a copilot i el 2011 decideix construir un cotxe per participar a les curses. És solter i és un gran aficionat a l’esport en general.