Vania da Costa: “Per a molts de nosaltres, Andorra és la nostra primera casa”

El passat 2 d’abril, el Grup de Folklore Casa de Portugal va celebrar l’assemblea general que va servir per a renovar la junta directiva de cara al bienni 2022-2024. Des d’aleshores, la Vania da Costa Novais n’és la presidenta i busca donar continuïtat al treball de promoció de la cultura tradicional portuguesa al Principat d’Andorra.

Foto: César De Pablos
Des de molt joveneta, amb només 3 anys, vas començar a ser partícip de la creació i evolució del Grup de Folklore Casa de Portugal. Què representa agafar les regnes d’una agrupació que per a tu suposa una segona família?

La veritat és que és un orgull. 26 anys són 26 anys i, el fet que continuem actius i organitzant activitats, és molt bo.

Com és que vas començar tan petita a endinsar-te en aquesta associació cultural?

Vaig començar gràcies al meu pare, a qui li van comentar sobre la creació d’una agrupació de folklore portuguès i, aleshores, es va animar a formar-ne part amb mi. Ens vam iniciar tots dos; poc temps després, s’hi va sumar la meva mare i, una mica més tard, el meu germà, que gairebé va néixer al grup. Que hi sigui tota la família ajuda a sentir-nos més compromesos i implicats.

Ets canillenca, nascuda al nostre país, però, a banda dels teus pares, tens alguna altra connexió amb Portugal?

Sí, visito Portugal cada estiu, especialment perquè el meu home és portuguès i els meus sogres hi són allà. També hi és la meva àvia, així que, per aquestes arrels, sempre he d’escapar-me una estoneta a Portugal (riu).

Després de 26 anys, veiem que el Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ ha esdevingut no només un referent cultural sinó també un reflex del gentilici portuguès i la seva integració a Andorra. Comparteixes aquesta visió?

Sí, sens dubte. Crec que la comunitat portuguesa s’ha sabut integrar i, per la meva part, la de la meva família i de les persones que tenim a l’associació, no ens podem queixar de l’acollida que ens ha ofert Andorra. Per a molts de nosaltres, que ja portem molts anys al país, Andorra és la nostra primera casa.

Ara bé, quant a la presidència de l’associació, es parla de fer una gestió continuista, però quins són els projectes més importants per donar continuïtat?

Durant la pandèmia, hem vist com moltes associacions i iniciatives culturals es van haver d’aturar fins a desaparèixer. En aquest context, hem volgut fer petites activitats perquè això no ens passés, així que una de les qüestions més importants és continuar presents i actius.

Què rescataries de l’anterior gestió?

Et diria que gairebé tot, ja que he estat com a vicepresidenta en anteriors mandats i sempre hi ha existit bastant comunicació. L’objectiu és fer pinya entre tots i tirar endavant.

L’any passat es va fer públic que una de les necessitats més urgents de la vostra associació és comptar amb una seu social. N’hi ha avenços?

No. De moment, aquest objectiu està una mica lluny. És difícil trobar una seu social segons les nostres característiques, ja que, per la nostra dimensió, busquem un local gran i aquests són cars. Si trobem un lloc que ens podria venir bé, resulta que està ubicat a un nucli urbà i no s’hi pot fer soroll. La veritat és que se’ns ha fet difícil.

Heu valorat demanar suport a alguna entitat pública?

Sí. El nostre director artístic, Jose Luis Carvalho, ha conversat amb el Comú d’Encamp i el Comú d’Andorra la Vella per valorar si ens poden ajudar a trobar una seu social. Sempre s’han mostrat disposats a donar-nos un cop de mà, però encara estem una mica a l’expectativa.

Quant a les activitats culturals, continuareu amb les sinergies amb altres associacions?

Sí. De fet, al Festival de Folklore vam comptar amb l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella i el Rancho Folclorico dos Residentes do Alto Minho em Andorra. Intentem sempre donar cabuda a totes les associacions i aquestes solen respondre molt bé.

Què va significar poder reprendre el Festival de Folklore?

Ens ho vam prendre amb molta alegria, perquè, després de dos anys d’aturada, per fi van poder celebrar un aniversari! (Riu). Tant nosaltres com les altres entitats que van participar hem patit la pandèmia, així que el festival ens va donar una mica d’entusiasme per poder continuar.

Parlem de la vostra participació en el Dia de la Diversitat Cultural.

Serà el pròxim 21 de maig i, en principi, està estipulat que tingui lloc a la plaça de les Arcades, com a edicions anteriors. Encara estem a l’espera de tenir-ne més detalls, ja que, anteriorment es feia una desfilada des de la plaça de La Rotonda, travessant l’avinguda Meritxell. El que sí que és cert és que hi participarem i tindrem allà un estand amb productes portuguesos.

El 3 de juliol torna ‘O Feirão’.

Aquest és el nostre mercat tradicional i tenim com a expectativa repetir els resultats d’edicions anteriors. Presentarem productes de l’hort, productes artesans i d’altres elaboracions pròpies perquè el públic els pugui gaudir i conèixer.

Teniu previst algun altre projecte?

Com et deia, el més important és seguir actius i continuar col·laborant amb altres associacions. Tenim al forn una exposició fotogràfica, feta per la Mireia Medeiros a llocs emblemàtics del país, però encara no puc avançar-ne més detalls.