Racó dels secrets: 5 propòsits saludables per a complir

Tot just fa un mes que ha començat el 2021, un any que molts han anomenat de l’esperança, després d’un any especialment complex, i ple d’incertesa. I, qui més qui menys, s’ha plantejat una llista de propòsits per complir al llarg d’aquests mesos que tenim al davant. Molts es queden en això, només en propòsits, però aquest any volem que posis tota la teva energia en dur-los a terme. Almenys alguns dels que incloem en aquest llistat, perquè aquest 2021 sigui més saludable, si és possible. Pren nota!

Cuida’t cada dia una mica

Cal començar per dedicar temps a cuidar-nos. Si no tens temps per cuidar-te, necessitaràs més temps per curar-te. S’ha de prioritzar i guardar unes hores per a tu. Fes que aquestes hores siguin inamovibles, com si es tractés d’una reunió importantíssima de treball. Gaudeix del que més t’agradi: lectura, passejar, estar amb éssers estimats … Cadascú té la seva manera de gaudir dels moments.

Fes una dieta sana: crucíferes dues vegades per setmana

Tenir cura de la dieta és fonamental, i seguir una alimentació saludable hauria de ser un dels propòsits clau de l’any nou. Fruites i verdures es converteixen en les nostres millors aliades, però anem més enllà. Ara que ja tenim més inculcat el consum d’hortalisses i fruites parlarem de la Ruca, coliflor, kale, bròquil, grelos, naps, col, cols de Brussel·les … Contenen potents antioxidants com ara el sulforafano, el qual podria inhibir el creixement de tumors, i per absorbir el sulforafano -que es troba de forma inactiva en les verdures amb la forma molecular de glucorafanina- ha d’estar triturat. Si triturem el bròquil, s’activa l’enzim mirosinasa i llavors el nostre cos té la capacitat d’absorbir millor aquest antioxidant. També podeu afegir llavors de mostassa al bròquil, ja que la mostassa és molt rica en mirosinasa. Us recomanem planificar un menú setmanal on les crucíferes càpiguen dues vegades per setmana per beneficiar-te de totes les seves propietats.

La importància d’ingerir proteïnes en cada àpat

Distribuir el consum de proteïna de forma uniforme al llarg del dia resulta molt beneficiós. Estudis mostren que les persones grans que van consumir proteína, de manera uniforme i al llarg del día, van semblar retenir una major fortalesa muscular, en comparació amb els que van consumir la major part de la proteína, només durant el dinar o sopar.

Limitar el consum de sucre i edulcorants

L’Organització Mundial de la Salut recomana que els sucres lliures no aportin més del 5% de les calories diàries totals. En una dieta de 2000 kcal, el màxim de sucre diària serien 25 grams al dia.

Dorm entre 7 i 9 hores diàriament

Dormir regenera. No es pot tenir una bona salut sense dormir entre 7 i 9 hores al dia. Així de clar! No dormir afecta les hormones del creixement, a l’estrès, al nostre sistema immunitari, a la gana, a la respiració, a la salut cardiovascular, a la pressió arterial, etc. A més, no dormir fa malbé els nivells superiors de raonament, resolució de problemes i atenció als detalls. I fa esment a un aspecte important que potser no sabem i que té a veure amb la vacuna de la covid-19; estudis recents han descobert que el somni pot afectar l’eficàcia de les vacunacions. Les investigacions demostren que, les persones que descansaven bé i rebien la vacuna contra la grip, desenvolupaven una protecció més forta contra la malaltia produïda pel virus de la grip… Pren nota!