Tips de decoració: aprofita els espais a diferents nivells

L’aprofitament de l’espai en cases on els metres quadrats escassegen, és un dels reptes al que els arquitectes i interioristes s’han d’enfrontar. A tenir en compte la imaginació i la creativitat, per descomptat, que ajuden els professionals a no perdre de vista aspectes com el volum dels espais. En el cas d’una llar, els metres quadrats no són l’única superfície en la qual es pot treballar, ja que l’alçada ofereix moltes possibilitats a l’hora de dissenyar una casa.

Espais decoració andorraUn país com Andorra, en què la superfície per construir és molt més limitada, provoca que el parc immobiliari compti amb un alt nombre d’edificis amb els corresponents apartaments. Si bé n’hi ha de totes les mides, en aquesta ocasió abordarem les claus per a la distribució i decoració en espais petits. En aquest tipus de projectes els metres quadrats de la superfície són vitals, però no s’ha de perdre de vista tot el volum que ofereix un espai fins al sostre.

Els diferents nivells en una zona reduïda, amplien òpticament la superfície d’una habitació. Aquests trucs de disseny, no tenen perquè ser considerats per espais informals només, com ara una habitació infantil. Per exemple, una tarima en un menjador, pot donar més elegància i versatilitat a l’habitació, a la vegada que pot amagar un espai d’emmagatzematge interior molt important.

Als apartaments tipus dúplex, les escales poden ser utilitzades com a contenidors extres o, perquè no, per ubicar una habitació més si la superfície ho permet. A banda de comptar amb les alternatives d’un bon disseny d’aprofitament de metres cúbics, al mercat existeixen un bon grapat d’exemples de mobles modulars que, proposen al mateix temps zona per dormir, de treball i magatzem molt versàtils i no només de caire infantil.

En la distribució de tot el volum d’una habitació, hi ha espais tabú, que no es contemplen com a una zona útil. Aquests serien per exemple, la part superior de les portes que, si la distància ho permet, poden acollir una prestatgeria per guardar objectes com ara les maletes de viatge o caixes, no massa pesades. Cortines en comptes de portes, també són una alternativa més “lleugera” a l’hora de delimitar zones i ens ajudaran a ampliar espais segons les necessitats de cada moment.

El darrer concepte a tenir en compte quan es fa una distribució jugant amb l’alçada són els colors. Sense sacrificar les tendències, si és que les volem seguir, cal contemplar en quins tons es pintaran parets i sostres, perquè les parts superiors, no acabin pesant massa òpticament. En resum el que es busca és obtenir un equilibri entre estalvi d’espai i comoditat.