Andorra arriba a la xifra de 8 morts per coronavirus Covid-19

A la roda de premsa d’ahir, a les 20.00 hores, el ministre de Finances i portaveu del Govern d’Andorra, Eric Jover, va anunciar la defunció de la vuitena persona, a causa del coronavirus Covid-19.

Foto: SFGA/JAViladot

Al migdia d’ahir, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar la mort d’un resident del Centre Sociosanitari El Cedre, essent aquesta la setena víctima de la Covid-19. A la tarda, Eric Jover va anunciar la defunció d’una altra persona, que elevava el nombre de morts, a vuit. En la mateixa línia, Jover va informar que el nombre de casos amb diagnòstics positius és de 370, mentre que 352 es mantenen encara actius. 10 pacients han rebut l’alta mèdica des de l’inici de la crisi sanitària.

El ministre i portaveu va recordar que, ahir mateix, es va publicar el decret d’aplicació de les ajudes previstes a la Llei de mesures excepcionals i urgents per fer front a l’emergència causada per la pandèmia. El document, disponible al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), aprofundeix en l’aplicació de les mesures al sector públic i als lloguers de locals comercials i professionals, així com el règim dels imports satisfets abans de l’aplicació de les reduccions i el règim sancionador en cas d’incompliment del decret.

eric Jover ministre portaveu sobre Coronavirus a Andorra
Foto:SFGA/JAViladot

Per la seva banda, Eric Jover va informar que el Govern d’Andorra ha rebut 845 sol·licituds de crèdits tous per a empreses i autònoms, que superen els 288 milions d’euros. Aquesta xifra es divideix en dos sectors; el primer, destinat a les despeses per funcionament, projectades a un màxim de tres mesos, suposen 230,3 milions d’euros. La segona de les opcions, que es destinarà al refinançament creditici d’empreses i autònoms, ha assolit els 58 milions d’euros.

Si bé la previsió pressupostària del Govern d’Andorra a l’inici del programa de crèdits tous era de 130 milions d’euros, el ministre de Finances va aclarir que l’heterogeneïtat dels sectors econòmics del país va propiciar un increment substancial de la xifra estimada. “El 52% dels imports sol·licitats corresponen a 119 empreses del sector del comerç i al detall. El segon sector més representat és el d’altres serveis, amb un 19,62% i 92 empreses. Finalment, el tercer sector en importància és el de la construcció, que ha sol·licitat el 8,11% dels imports i representa 60 empreses”, va detallar.

Pel que fa a les empreses que tenen deutes amb l’administració i requereixin acollir-se als crèdits tous, el Govern preveu revisar i articular tots els mecanismes per atendre els casos corresponents. “En el moment actual, no creiem que sigui oportú fer que es puguin condonar o activar aquests deutes associats als crèdits tous. Però també estem buscant mecanismes perquè les empreses que tenen deutes amb l’administració puguin compatibilitzar-los amb aquest tipus d’ajuts”, va expressar.

Més informació oficial sobre el coronavirus: https://www.govern.ad/coronavirus

democrates andorra