Com saber si el teu gat té uns quilos de més?

No hem de confondre bellesa i tendresa amb una bona salut. Si bé els gats grassos causen molta gràcia a segons qui, cal recordar que el sobrepès pot derivar en problemes i patologies que comprometran la qualitat de vida de la teva mascota. Et preocupa el pes del teu felí? Doncs aquest article és per a tu!

És normal que les mascotes –com també ens passa a nosaltres– guanyin una mica de pes en adoptar hàbits més sedentaris i dietes menys equilibrades; de fet, l’esterilització i la vida a l’interior de la llar són factors perquè, tant gats com gossos, siguin més propensos a augmentar de pes. Malgrat un natural i moderat increment en aquest valor, l’Association for Pet Obesity Prevention (Associació per la Prevenció de l’Obesitat de les Mascotes) alerta que, el 2018, aproximadament un 60% dels gats dels Estats Units patien de sobrepès o obesitat. Aquesta és una dada, sens dubte, alarmant.

Fixar el pes ideal d’un gat varia segons l’edat, les necessitats nutricionals i les característiques naturals de l’animal, i s’han de seguir les recomanacions d’un veterinari abans d’adoptar qualsevol canvi d’hàbit. Primer de tot, cal tenir la calma i determinar si realment el nostre felí té sobrepès o és obès. Però com ho fem? Doncs través del tacte i l’observació.

Centrarem la nostra atenció en tres zones molt importants:

En acariciar amb fermesa la caixa toràcica del teu gat, hauries de poder sentir una mica les seves costelles. Si et resulta complicat o has d’aplicar molta pressió per sentir les costelles, podria ser sinònim que el teu felí sobrepassa els seus nivells normals de pes.

  • Cintura

Alerta! Potencial mossegada a la vista. La cintura és una zona molt sensible dels gats, però necessària de palpar per a saber si té sobrepès. Fes un recorregut amb les mans, de les costelles cap a la cintura, hauries de poder sentir la forma d’un rellotge d’arena a mesura que fas el moviment.

Si veus que la panxa del teu gat va d’un costat a l’altre quan camina, aquest podria ser un senyal de sobrepès. Para atenció en la petita bossa que hi ha al seu abdomen, aquesta no ha de ser molt pronunciada.

Recorda que, abans de canviar la dieta del teu gat, el millor és consultar amb un veterinari de confiança. Mentrestant, pots incentivar l’activitat física del felí amb jocs, rascadors i mobles per a que pugui escalar.