Prevenció de l’alopècia

El teu gat, últimament, està perdent molt pèl? Deixa rastres del seu pèl al llit, la roba o al sofà? No et preocupis, els nostres amics de Més Que Animals ens expliquen a què es deu i de quina manera podem tractar-ho.

Si bé la caiguda del pèl en animals és una cosa completament natural, quan es produeix en excés és senyal d’algun problema. El primer que has de saber és que l’alopècia, caiguda de pèl, està relacionada a múltiples i diversos factors. Els tres principals són els següents:

*La Tinya: es tracta d’una infecció per fongs altament contagiosa, microsporum canis, que pot contreure’s a partir d’un animal o ambient contaminat i que penetra en la pell del gat, mitjançant mossegades, esgarrapades o altres lesions. Com saber si estem en presència de tinya? La caiguda del pèl es produeix en pegats irregulars o en forma de cercle, que estaran acompanyats en general de pegats de pell vermellosos bastant escatosos.

Com tractar-la?

Per a resoldre aquest problema existeixen diversos tractaments. En general consisteix en una teràpia tòpica o una teràpia sistèmica. El teu veterinari de confiança et dirà quin és el més adequat per a la teva mascota. Com més aviat comenci el tractament, molt millor, ja que aquest fong pot contagiar amb facilitat a altres persones que estiguin en contacte amb l’animal.

* Rentat excessiu: si bé forma part de la naturalesa de l’animal endreçar-se de manera contínua, quan es produeix en excés pot portar alguns efectes secundaris. El gat, per a empolainar-se, utilitza la seva llengua, que és aspra, i pot treure del seu pelatge brutícia, pèls morts i paràsits, entre altres. Aquesta acció, al mateix temps, pot danyar el seu pelatge, i provocar la caiguda en abundància del seu pèl. Si s’endreça sempre en la mateixa part, en general, en aquesta àrea el pèl serà més fi. A això has de sumar-li, que ingerir aquest pèl addicional pot provocar-li la formació de boles de pèl, que posteriorment, al seu sistema digestiu li serà difícil processar i acabarà expulsant en forma de vòmits. Aquest problema de conducta es pot deure al fet que l’animal està estressat o avorrit.

Com tractar-ho?

Perquè el teu gat deixi de netejar-se de manera excessiva has de proporcionar-li un entorn que l’estimuli perquè deixi de costat aquesta conducta. És necessari que recorris al teu veterinari perquè t’indiqui la millor opció per a la teva mascota i li faci una revisió en cas de ser necessari.

*L’alimentació: la dieta del teu gat és clau perquè el seu pelatge i pell estiguin saludables. Per aquest motiu, la seva alimentació ha de contenir un alt índex de proteïnes, igual que vitamina A i E. La falta de proteïnes d’alta qualitat en la seva dieta, o de proteïnes que sigui difícils de digerir, pot fer que el pèl sigui més fi i trencadís, i que el perdi amb major facilitat. Les vitamines A i E prevenen la caiguda del pèl, actuen com a antioxidants i produeixen la queratina que la teva mascota necessita.

Com tractar-ho?

No li compris qualsevol aliment al teu gat. Cerca un pinso alt en proteïnes i vitamines. Davant de qualsevol dubte, acudeix a un veterinari, ja que ell sabrà indicar-te el que el teu gat necessita.

Altres consells:
  • Raspalla’l amb freqüència per a tenir el pèl mort controlat.
  • Desparasita’l amb freqüència.
  • No oblidis donar-li malt per a ajudar-lo a eliminar les boles de pèl.
  • Acudeix al veterinari davant qualsevol signe de malaltia.