Covid-19: Quan i com fer servir la mascareta protectora?

Al llarg del desenvolupament de la pandèmia de Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha divulgat una sèrie de recomanacions per a prevenir la propagació accelerada d’aquesta malaltia. Si alguna vegada t’has preguntat en quins casos és recomanable fer servir una mascareta, tot seguit t’ajudem a dissipar els teus dubtes.

L’ús de la mascareta, segons l’OMS, es prioritza per al personal sanitari que ha d’estar en contacte directe i freqüent amb pacients susceptibles de diverses infeccions, essent la Covid-19 una d’elles. Si ets una persona sana, només cal portar mascareta en cas d’atendre alguna persona que pugui estar infectada. Si tens tos o esternuts, també és molt recomanable dur una mascareta protectora.

Autoritats internacionals en matèria de salut pública exhorten a la població a fer ús de la mascareta, només quan sigui estrictament necessari, segons les situacions i recomanacions que l’OMS proposa. Això permetrà evitar un desaprofitament de material sanitari que pugui escassejar durant el desenvolupament de la pandèmia. En el cas andorrà, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, referma aquesta premissa, però matisa que les restriccions solen ser més estrictes en aquells països on hi ha una mancança de material mèdic de protecció. En aquest sentit, admet que els civils portin mascaretes si això comporta una millor sensació de seguretat a l’hora d’anar a comprar o dur a terme altres activitats essencials.

El ministre va citar un exemple: “quan estàs passejant el gos, de manera aïllada, la mascareta no et protegeix, perquè en cap moment et trobes en contacte amb altres persones. Però, si aquesta aporta una sensació de seguretat, no hi ha cap problema amb portar-la”. Martínez Benazet assegura que el sistema sanitari andorrà té garantit el subministrament de mascaretes per fer front a la Covid-19 amb total seguretat, mentre que els establiments de primera necessitat també compten amb inventari suficient d’aquest material.

Tal com va explicar el ministre, la mascareta no només protegeix del contagi directe en tossir o esternudar, sinó que també evita embrutir-nos les mans i contaminar altres superfícies a través del contacte. L’OMS adverteix que les mascaretes només són eficaces quan es combinen amb el rentat freqüent de mans amb solucions hidroalcohòliques o amb aigua i sabó.

Com dur, treure i descartar una mascareta?
  • Abans de posar-nos la mascareta, hem de rentar-nos adequadament les mans amb desinfectant a base d’alcohol amb aigua i sabó.
  • Hem de cobrir-nos la boca i el nas amb la mascareta, sense deixar espais entre la cara i la protecció.
  • Evitar tocar la mascareta mentre es fa servir. En cas de tocar-la, és necessari rentar-nos les mans amb el mateix procediment del primer pas.
  • Quan la mascareta estigui humida, s’ha de descartar. En cap cas s’ha de reutilitzar aquelles mascaretes tipificades com d’un únic ús.
  • Per treure la mascareta, s’ha de fer des de la part posterior d’aquesta, mai tocant la part frontal. Dipositar-la immediatament en un contenidor tancat. Finalment, s’ha d’aplicar un rentat de mà com s’especifica al primer pas.