Una nova defunció eleva a 15 la xifra de morts per Covid-19 a Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat la defunció d’un nou pacient pel coronavirus Covid-19. Es tracta d’una persona resident del Centre Sociosanitari El Cedre.

Foto: SFGA/CEsteve

Aquest migdia, el ministre de Salut ha ofert una nova roda de premsa per a actualitzar les dades de l’impacte sanitari causat pel coronavirus Covid-19, el qual va causar la quinzena mort des de l’inici de la propagació de la malaltia al nostre país. La víctima, com s’ha precisat, era resident del Centre Sociosanitari El Cedre, un dels punts més vulnerables i sensibles, on el virus ha tingut el major impacte, amb 26 diagnòstics positius –6 d’aquests traslladats des de la residència Salita.

Les dades oficials subministrades situen al Principat d’Andorra amb 428 casos positius, dels quals 399 es troben en fase activa; 14 persones s’han curat. Entre el personal mèdic i sanitari, hi ha 95 casos positius. En els cossos especials, hi figuren 19 pacients amb la malaltia. Per la seva banda, el ministre ha confirmat que la Unitat de Cures Intensives (UCI) es troba ocupada per 14 persones, amb 13 d’elles connectades a ventilació mecànica.

Martínez Benazet també ha volgut destacar la tasca d’atenció psicològica que ofereix el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), que a través de telèfon 809 031, presta suport a les persones que presentin alguna inquietud, preocupació o quadre mental associat a la situació de confinament o d’altres raons. Actualment, l’organisme ha rebut més de 100 consultes de diferents índoles. En el mateix sentit, també ha aprofitat el moment per a agrair l’esforç que fan tots els professionals sanitaris, cossos de bombers, voluntaris, policies, agents urbans i tota mena de persones que, durant aquests dies d’emergència, ofereixen atenció a la resta de ciutadans.

En vista que la situació als centres sociosanitaris del país és considerablement més sensible que a la resta d’espais, les persones amb familiars residents d’algun d’aquests centres poden emportar-se els seus éssers estimats a casa, sempre que això no comporti un risc per a la salut. Sobre aquest tema, Martínez Benazet ha precisat que “això ja ha passat amb alguns residents del Cedre i de Salita (…). No hi veiem cap tipus d’inconvenient, sempre que no sigui una persona malalta que requereixi unes cures especials i que podria infectar a tota la família. Aquelles famílies que es puguin fer càrrec del seu familiar, mentre estigui sa, són benvingudes; són una ajuda”.

A través de les nostres xarxes socials, hem rebut diferents consultes ciutadanes relacionades amb les accions que el Govern d’Andorra desenvolupa per a garantir el benestar de la societat, durant l’avançada de la Covid-19. Tenint en consideració el càlcul de dues setmanes, aproximadament, que el ministre Martínez Benazet va indicar com a possible inici dels tests d’anticossos aplicables a tota la població andorrana, un lector ens va consultar si això també és factible per a residents amb permisos de treball de transfronterers. El titular del Ministeri de Salut ha indicat: “Crec que les proves es faran a totes les persones que viuen i treballen a Andorra. El protocol s’està terminant d’afinar(…) però òbviament la ‘diana’ són tots els ciutadans que viuen i treballen a Andorra”.