El focus d’infecció de Covid-19 més freqüent és el del personal sanitari

Les persones asimptomàtiques i els col·lectius de sanitaris són els potencials focus actius d’infecció de Covid-19, segons han informat avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la metgessa internista Cristina Royo. A la compareixença, s’ha sumat la doctora Mireia Garcia, especialista en salut pública, que ha refermat l’aplanament de la corba epidemiològica.

Fotos: SFGA/JAViladot

Tot i que les estadístiques epidemiològiques permeten albirar un panorama més optimista pel que fa a la situació sanitària, avui s’ha informat d’una nova defunció; es tracta d’un pacient de 68 anys que romania intubat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Meritxell. Amb aquest òbit, el nombre de defuncions causades per la Covid-19 augmenta a 46. Un nou cas positiu eleva la xifra de casos totals a 751, dels quals es mantenen actius 191. El nombre de curats ha apujat a 514, mentre que el de persones hospitalitzades ha caigut a 15. L’UCI atén 6 pacients, dels quals 5 requereixen ventilació mecànica.

Cristina Royo ha parlat sobre els focus d'infecció

Tant el ministre Martínez Benazet, com les doctores Royo i García, han remarcat no “relaxar-se” davant una situació que sembla favorable, de manera que s’evitin possibles rebrots. Segons ha indicat Royo, a partir dels resultats preliminars del cribratge, els principals focus d’infecció són les persones asimptomàtiques, ja que, “si no prenem cap mesura per a detectar-les, són les que poden transmetre el virus i, per tant, serien els possibles inicis del focus d’infecció que, amb l’screening, serien molt capaços de detectar-los”. En aquest sentit, el ministre de Salut ha afegit que el nombre de casos observats diàriament “indiquen una certa transmissió comunitària”.

Els treballadors transfronterers rebran una comunicació per part del Govern d’Andorra, per a informar-los del dia i hora exactes per fer-se els tests d’anticossos. Aquestes persones hauran d’acudir a la caserna de bombers de Santa Coloma.

D’altra banda, Martínez Benazet ha precisat que, malgrat la tendència a la baixa del nombre de contagis, el col·lectiu conformat per personal sanitari és el més propens a contagiar-se i convertir-se en un focus infecciós. Malgrat que l’estudi immunològic massiu no té una finalitat de diagnòstic clínic, el ministre ha indicat “el cribratge permetrà determinar si hi ha nínxols concrets on s’estan produint més transmissió”. Així mateix, s’ha confirmat que aquells pacients, quina situació clínica i epidemiològica així ho determini, es contactaran de manera prioritària per a evitar la propagació de la malaltia, mentre que la ciutadania general podrà consultar els seus resultats a través del mateix lloc web on han completat el registre per fer els tests d’anticossos: https://coronavirus.govern.ad/

Joan Martínez Benazet ministre de salut