Injeccions, efecte jo-jo i dietes

Arriba l’estiu i amb ell l’operació biquini, una mica absurd no creus? Tot l’any menjant com a tu t’agrada i abans de l’estiu has d’aprimar-te per a tenir un aspecte “saludable”. No creus que seria millor menjar saludable tot l’any i no recórrer a l’operació biquini amb dietes irreals?

Per Elena Lafuente · Foto: @elisabethserra

Les dietes détox, de proteïnes, la dels famosos sobres, duren de quatre a set dies i fins i tot fins a mesos. El problema que tenen és l’efecte jo-jo, ja que al cap d’un temps tornes a engreixar. Ara està en auge l’ús de medicaments injectables per aprimar-se. Sí, medicaments que es venen amb recepta però, així i tot, es busquen perquè algun conegut ens ha explicat que un altre conegut ha perdut molt de pes. Aquests medicaments, sens dubte, són meravellosos perquè pots menjar com sempre i perds pes. Però, la meva pregunta és, et passaràs tota la vida amb dietes i medicaments? Saps què passarà quan els deixis? Sense cap mena de dubte, recuperaràs el pes perdut i serà evident l’efecte rebot. La dieta no és la que produeix aquest efecte, sinó que ets tu qui no ha après que no existeix una dieta ni un medicament miraculós per estar en forma.

Per aconseguir un estat saludable has de canviar els teus hàbits de vida. Tothom sap que no és una tasca senzilla, però si vols tenir una vida sana, i evitar malalties o millorar la teva salut, serà necessari que facis alguns canvis. Aquests et reportaran una pèrdua de pes. Quan pots començar? L’ideal seria començar aviat… Per a què? Per sentir-te bé amb tu mateixa, veure’t maca, poder anar a la platja sense preocupacions, gaudir dels teus dies de vacances, menjar, sortir, reunir-te amb els teus i gaudir d’ells. En definitiva, de tot el que comporta l’estiu, la caloreta i les vacances.

Para atenció als tips que hem preparat per a tu i amb els quals pots començar a fer petis canvis

1 – La son és el nostre millor aliat. Has de pensar que dormim és com si es produís un reset de tots els òrgans del cos. Quan s’oculta el sol és quan es produeix i, al voltant de les dues de la matinada, és quan entrem en somni profund però, cap a les quatre del matí, és quan baixa la temperatura corporal. El cos necessita descansar perquè, si no ho fas, l’endemà no rendeixes com deuries i es produeix un desequilibri entre les hormones que regulen l’apetit, que són la leptina i la grelina. Aquesta última és la que genera la sensació de fam.

Si tens problemes per agafar el son, la melatonina, passiflora, valeriana i la rosella americana són molt bons aliats. Hi ha moltíssims preparats que t’ajudaran. El ioga i l’activitat física també t’ajudaran, però sempre és recomanable que no els practiquis a la nit i si, així i tot, no l’aconsegueixes, acudeix al teu metge/farmacèutic de confiança.

2- L’alimentació. El consum d’aliments processats i de baixa qualitat és nociu per a la nostra microbiota, ja que són inflamatoris i això produeix un augment del nostre volum. El microbioma ha d’estar sempre en equilibri, perquè qualsevol alteració influeix en el sistema immunitari, en les articulacions, i pot generar depressió, migranyes i una llarga llista d’etcèteres. Fins i tot, s’ha vist que tenen relació amb l’autisme.

Una dieta rica en aliments no processats, ecològics, evitant greixos trans, sucres refinats, l’alcohol, el blat i els hidrats de carboni en excés afavorirà la teva salut. Has de menjar aliments rics en omega 3 i proteïnes, ja que aquests generen la sensació de sacietat. Si bé s’ha d’evitar el consum de greixos naturals, si s’ingereix en la seva justa mesura, no serà perjudicial. Una bona opció per controlar la nostra alimentació és apuntar durant una setmana TOT el que menges cada dia i després analitzar-lo, et sorprendràs.

La freqüència dels menjars també s’ha de tenir en compte. En l’evolució de l’home es fa evident perquè hem estat milers i milers d’anys menjant una vegada al dia i a vegades amb molta sort, ja que depeníem de la caça i pesca. Però tot va tan ràpid que al nostre organisme no li dona temps d’adaptar-se. Necessitem menjar poques vegades al dia i deixar passar entre 12 i 16 h sense menjar, ja que en aquest període de temps li donem temps al nostre intestí per descansar, si no està en continu funcionament i s’esgota.

3- L’esport és imprescindible per a una vida sana. Comença caminant cada dia una bona estona, després li afegeixes algunes flexions per acabar fent exercicis de pesos, perquè el nostre múscul necessita treballar i fabricar energia. Hem d’estar actius per fabricar tot allò que necessitem i perquè en arribar la nit puguem descansar i fer el reset.

4-El Sol és el que ens ajuda a fabricar la vitamina D i així podrà ajudar al nostre sistema immunitari, per a l’absorció del calci, i per promoure la síntesi de serotonina, que ens ajuden a evitar o millorar els estats depressius, a metabolitzar el colesterol i a milers de coses més.

Un boticonsell seria aprofitar el cap de setmana per fer activitats en la naturalesa, Andorra és el lloc ideal per fer això. Sempre acompanyat d’un protector solar, encara que la veritat és que prendre-ho 20 minuts al dia, sense protector i fora de les hores centrals, ajuda a millorar l’absorció de la vitamina D.

5- L’estrès es produeix en el nostre cos sempre que tenim reaccions d’alerta, com quan patim per si ens roben la bossa o quan hem de fugir d’alguna cosa. Quan l’organisme està en alerta produeix un alt nivell d’adrenalina i noradrenalina que ens ajuda a reaccionar davant aquesta situació i després d’això genera cortisol i aldosterona.

El cortisol augmentarà la concentració de la glucosa en la sang i l’aldosterona reté el sodi i elimina el potassi augmentant la pressió arterial i la velocitat del reg sanguini.

Si tenim una situació d’estrès continu, com pot ser una situació familiar difícil o un ambient laboral tibant, es crea el que es diu distrès, el cos es comença a esgotar i tenim cefalees, contractures, desordres estomacals, irritabilitat, inflamació crònica, insomni, ansietat, dolors, fatiga, augment de pes, caiguda de cabell, dermatitis… En definitiva, malalties de tipus metabòlic, de la ment i de l’eix fisioestètic.

L’estrès es millora practicant esport. Ajuda molt el ioga, el contacte amb la naturalesa, relacions en societat i, a nivell de suplements nutricionals, l’estarcia, la melissa, l’officinalis, el bisglicinat de magnesi, la gaba i l’ashwagandha, entre d’altres.

Si vols perdre pes, evitar la síndrome metabòlica, arribar als 80 amb un cos de 50 , així com una salut estupenda, recorda dormir bé, menjar el més saludable possible, controlar l’estrès, fer esport i tenir bones relacions socials, aquest pack t’ajudarà. Et creus amb capacitat per a fer-ho, evitar les dietes i millorar la teva salut?…

Carrer Prat Salit 21-23, Santa Coloma, Andorra la Vella. Tel. 723 383  · www.farmaciaelcedre.com