Martínez Benazet insisteix en la necessitat de respectar el confinament

Aquest migdia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat la mort de dues noves víctimes de la Covid-19. Amb aquesta informació, són 10 les defuncions comptabilitzades de manera oficial pel Govern d’Andorra.

Foto: SFGA/CEsteve

Durant l’al·locució del ministre Joan Martínez Benazet, s’ha pogut confirmar la defunció de dos pacients, a causa de la Covid-19; ambdós, persones d’edat avançada. El nombre de morts puja a 10, dels quals només un dels casos correspon a una persona de mitjana edat. Si bé el ministre va deixar clar que tota pèrdua és dolorosa i rellevant, va matissar que la mort d’una persona jove, amb una llarga expectativa de vida, contradiu les lleis de la natura i és especialment aflictiva.

El dia d’avui, s’han practicat 121 noves proves de detecció de la Covid-19, de les quals 39 d’elles es van aplicar a la delegació de metges cubans que van arribar-hi la matinada d’ahir. De moment, són 10 els resultats concloents amb dos diagnòstics positius; cap d’ells vinculat a la missió de metges caribenys. En la mateixa línia, Martínez Benazet ha confirmat que, actualment, hi ha 12 casos a la Unitat de Cures Intensives (UCI), dels quals 11 pacients estan connectats a ventilació mecànica, mentre que un altre espera una possible alta fins a l’àrea d’hospitalització, on es troben altres 34 pacients. Al Centre Sociosanitari El Cedre, hi ha 19 pacients confirmats. 24 persones han rebut l’alta mèdica, però només 10 compten amb els dos diagnòstics negatius consecutius de rigor.

Malgrat els diagnòstics i les particularitats de cada pacient, el ministre de Salut va refermar l’estabilitat del sistema sanitari andorrà, capaç de donar atenció a entre 45 i 50 malalts hospitalitzats, i entre 9 i 11 afectats a l’UCI. Com ha estat habitual a altres rodes de premsa, Martínez Benazet ha fet èmfasi en el fet que el punt més feble és l’UCI, per la limitada quantitat de dispositius de ventilació mecànica. No obstant això, ha confirmat els esforços del Govern d’Andorra per a equipar-se amb aquest material mèdic durant els pròxims dies.

Per al Ministeri de Salut, l’actualització de dades en temps oportú ha estat un problema, a causa de la creixent demanda de proves i diagnòstics als tres laboratoris amb el qual l’organisme té contacte. Martínez Benazet ha recalcat la imperativa necessitat que els ciutadans s’apeguin i facin compliment del distanciament social i el període de confinament, una eina que ha resultat efectiva per a aplanar la corba d’expansió de l’epidèmia en territori andorrà.