Els metges referents estan saturats malgrat tenir totes les eines necessàries

Després que el ministeri de Salut donés la indicació als metges referents de funcionar com a “primer filtre” per a assignar les proves PCR, en funció de criteris mèdics i clínics específics, s’ha generat una allau de trucades i contactes a les consultes d’aquests professionals mèdics que, en alguns casos, han vist duplicada o triplicada la seva feina.

Fotos: SFGA/JAViladot

Dimarts passat, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que, aquelles persones quins casos puguin comportar una possibilitat de ser vector de contagi, arran del resultat del primer test immunològic, rebrien un missatge via SMS i s’haurien d’adreçar al seu metge referent “perquè aquest valorés la simptomatologia i l’estat clínic, i així poder procedir a indicar les tècniques que serveixen per a complementar el diagnòstic”, com pot ser una prova PCR, la indicació d’una baixa laboral o l’aïllament d’un pacient i els seus contactes, ja que el test serològic “no és per si mateix l’indicatiu d’alguna malaltia sinó una ajuda al diagnòstic”. Aquesta mesura, però, ha causat una important saturació en el flux de treball dels metges de capçalera, que han vist la seva feina multiplicada i les seves rutines totalment modificades.

Helena Mas ha parlat del rol dels metges referents

En aquest sentit, Helena Mas, secretària d’Estat de Salut, ha precisat que el paper dels metges referents és contribuir a gestionar més eficientment l’elevat volum de dades que es generen diàriament dels tests immunològics. Aquests professionals sanitaris podran accedir a la història clínica del pacient i rebre els resultats del cribratge, “que facilitem una vegada al dia i potser hi hagi un cert decalatge, però en principi els metges gaudiran i gaudeixen de totes les eines necessàries” per realitzar la seva feina. No obstant això, Mas ha admès que la saturació de feina que pateixen els metges referents és una realitat, però “pensem que aquest és un volum que s’anirà normalitzant durant les pròximes hores”.

Una dona ha perdut la vida a causa de la Covid-19

Una pacient de 73 anys ha mort després d’estar ingressada durant alguns dies a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. La xifra de morts per la Covid-19 apuja a 47 i els casos totals es comptabilitzen en 752. El nombre de casos actius continua mostrant una davallada, amb 179, mentre que hi ha 526 pacients curats de la malaltia. A l’hospital, hi ha 14 persones, de les quals 5 romanen a l’UCI; 4 d’aquests pacients requereixen ventilació mecànica.