L’estat de la pell reflecteix les nostres emocions

Arran del confinament, causat per la Covid-19, s’ha registrat un increment de casos per erupcions cutànies, al·lèrgies, caiguda de cabell que, si bé poden ser comuns durant aquesta època de l’any, la seva incidència ha crescut de manera considerable. 

El doctor Francesc López Gil, dermatòleg i director mèdic de la Clínica Dermandtek, assegura que un dels principals motius de consulta, posterior al confinament, està vinculat a problemes com ara la caiguda del cabell, que majoritàriament té un component emocional. També pasa amb les erupcions en la pell de tipus al·lèrgic, que tenen relació amb la situació d’incertesa viscuda en els últims mesos. Assegura que aquest tipus de consultes solen tractar-se més aïlladament, però en l’actualitat el nombre de casos s’ha incrementat considerablement. Afortunadament són afeccions que tenen tractament i solució a curt termini.

El doctor López assegura que la nostra pell no és indiferent a les nostres emocions. Afirma que “el nostre cos és un tot, és una pantalla que projecta, i sempre, cabell i pell són un reflex de què ens passa per dins”. Sosté que és impossible que els nivells de col·lagen es redueixin per dos mesos de confinament, ja que el nostre cos en estar sa compta amb reserves suficients per a mantenir-se en les millors condicions. Adverteix que, l’arribada de l’estiu, l’increment de la temperatura i l’excés de transpiració, es transforma en un problema, tant per a nens, persones obeses o diabètiques; ja que pateixen irritacions en els plecs de la pell. Pel que recomana prendre les precaucions suficients per a cuidar la pell davant l’exposició solar i la calor. “Començar a prendre sol amb protecció de manera progressiva, augmentant el temps d’exposició perquè la nostra pell es vagi preparant i no ho rebem tot de cop. Acompanyar-ho de mesures d’higiene, utilitzant productes dermatològics tant sabons com ara crema i extremar la resta mesures de protecció”.

També, adverteix que no és bo fer un ús excessiu d’alcohols i gels. Considera de gran importància utilitzar una bona crema hidratant nocturna. Insisteix que s’ha de fer una neteja suau no agressiva, tant de cara, coll, mans i les zones més vulnerables. També, sosté que és imprescindible realitzar la consulta de manera periòdica al dermatòleg, sobretot les persones de pell blanca i amb pigues, com a manera de prevenir qualsevol anomalia. D’aquí la importància de les revisions i tenir en compte que l’excés d’exposició al sol pot derivar, en el futur, en un càncer de pell. Francesc López assegura que els melanomes són com una piga maligna, que no produeixen símptomes, ni donen senyals d’alerta. Aquests van canviant de color, i s’engrandeixen amb el pas del temps, fins a arribar a constituir un tipus de càncer de pell, que pot provocar la mort.