Gaudeix d’un espectacular cap de setmana a Llívia, una vila singular

Llívia és un enclavament català rodejat de territori francès, peculiaritat que el fa únic. Conceptualment, podríem parlar d’una illa envoltada de terra.

Fotos: Ajuntament de Llívia

Aquesta situació geogràfica és conseqüència del Tractat dels Pirineus de l’any 1659, en què França va aconseguir tot el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, el Capcir i part de la Cerdanya. Llívia es va salvar de passar a formar part de França perquè el Tractat dels Pirineus parlava de villages o “pobles”, i Llívia tenia el títol de “vila” i, per tant, no podia formar part de la zona annexionada.

Avui en dia, la seva singularitat, el seu entorn, els seus carrers de pedra, els seus monuments, la seva gastronomia i les seves possibilitats, la converteixen en un destí ideal per gaudir d’un cap de setmana inoblidable.

Aquí et presentem un itinerari molt complet perquè puguis recórrer Llívia en un cap de setmana, sense descuidar cap racó de la comarca.

Castell de Llívia
  • DISSABTE AL MATÍ

Pots recórrer els carrers empedrats de la vila que pugen cap al centre històric i observar l’arquitectura cerdana. L’època medieval va deixar un important llegat a Llívia.

En anys de prosperitat, es va edificar  LA TORRE BERNAT DE SO i es va acabar la construcció de L’ESGLÉSIA PARROQUIAL arquitectònicament. Aquesta té trets de fortificació, per raons defensives i per conservar el dret de recollita que tenia abans el castell de Llívia. L’entrada principal d’estil renaixentista s’obre amb una bellíssima porta d’artesania medieval amb treballs de ferro forjat.

D’altra banda, en el seu interior hi ha un retaule barroc, una pila baptismal que aparentment pertany a l’antiga església del castell de Santa Maria del Puig; i, al sòl del passadís central de la nau, i també per les escales de l’exterior, s’hi observa un conjunt de lloses sepulcrals pertanyents a les antigues famílies de la Vila, datades entre el segle XVI i XIX. Encara es conserva una magnífica talla policromada d’un CRIST DE TRANSICIÓ ROMÀNIC-GÒTIC.

vista aèria de Llívia

Davant de l’església trobaràs les restes d’un fòrum romà, l’únic situat en un lloc tan elevat com un pas dels Pirineus. Aquest va tenir  funcions religioses, polítiques i juridicoadministratives. Aquí residia el poder que regia el poble ceretà ja romanitzat i plenament integrat a les estructures polítiques, administratives i comercials del món romà.

L’existència d’un fòrum i un temple a Llívia és el reflex edilici i el reconeixement a la ciutat de la seva funció com centre aglutinador d’un extens territori i capital de l’administració imperial en el límit de les províncies de Tarragona i Narbona, enmig d’un important nus de comunicacions, en ple Pirineu oriental.

Després d’haver realitzat aquest increïble recorregut per la història i l’arquitectura de Llívia és el moment oportú per iniciar el corriol que s’enfila fins al turó del Castell on s’hi troben les seves restes i des d’on es pot contemplar una de les millors vistes de la vall de la Cerdanya.

Vista de la vila de Llívia

Durant l’Edat Mitjana, el Castell de Llívia va ser clau per entendre com es comença a forjar Catalunya, essent capital del Comtat de Cerdanya i residència d’alguns dels seus comtes. És durant el segle XIII que es construeix el nou castell que, durant els segles XIV i XV, serà escenari de molts enfrontaments. El Castell de Llívia  fou arrasat el 1479. Un cop Lluís XI destrueix el castell, Llívia es converteix en una simple vila reial.

Una vegada que hagis acabat aquest recorregut podràs gaudir d’un merescut dinar. Llívia  t’ofereix un gran ventall d’opcions gastronòmiques que no et deixarà indiferent.

  • DISSABTE A LA TARDA

Visita obligada al Museu Municipal de Llívia

Dins del mateix nucli antic, en un edifici amb una bonica façana que comparteix amb l’Ajuntament, es localitza el Museu Municipal de Llívia. Un museu de visita obligada, no pots marxar de Llívia sense abans haver recorregut les seves instal·lacions.

La visita al museu t’ajudarà a tenir una visió cronològica de tots els recorreguts que has realitzat al matí en els estrets carrers de Llívia: Objectes neolítics, seccions de dòlmens i menhirs, ceràmica de l’edat del bronze, fragments, àmfores romanes i capitells de l’antic claustre romànic. Però el més destacat, per excel·lència, és l’apartat que fa referència a una de les farmàcies més antigues del món, que es trobava al carrer Raval, 12 de Llívia: la Farmàcia Esteva, de la qual es conserva una gran quantitat de material divers.

I, com no podia ser d’una altra manera, després de tant de coneixement cultura toca relaxar-se. Pots aprofitar l’ocasió per a prendre una bona cervesa en qualsevol de les terrasses que ofereix Llívia abans de sopar.

Vista de Llívia
  • DIUMENGE AL MATÍ

Gaudeix de la naturalesa en estat pur

Tens dues opcions. Pots agafar el cotxe en direcció als llacs de les Bulloses, un espai natural propietat de Llívia, situat a uns 20 minuts aproximadament del centre. Aquí podràs endinsar-te per boscos, llacs i prats al Baix Carlit i al Bac de Llívia on el bestiar puja a principis de juny.  També és possible fer rutes a peu o raquetes, segons l’època de l’any, respirant salut i aire pur.

Si no vols utilitzar el cotxe, des de Llívia, pots fer diferents rutes que et permetran descobrir l’entorn immediat. Algunes rutes són d’interès històric, unes altres d’interès cultural i natural. Un clar exemple és la ruta de les fonts medicinals, que compta amb fonts de ferro, sofre i xàfec i amb la qual també podràs conèixer les barraques de pastor que encara es conserven.  Una altra opció pot ser, descobrir les 45 mugues o almenys algunes d’elles, fetes de granit que delimiten el terme municipal de les terres franceses.

Bulloses de Llívia
  • DIUMENGE TARDA

Toca descans

A la part sud  de Llívia trobaràs el parc de St Guillem, nom que li ofereix el patró de la vila. Es tracta d’una àrea extensa  i verda situada a la ribera del riu Segre. L’espai consta de jocs infantils, zona de barbacoes i pícnic, l’skate parc i una pista polivalent. En aquest parc s’hi ubica l’ermita de St Guillem i les noves aigües termals, que consta de quatre piscines de diferents nivells. Submergits en aquestes aigües pots tancar el cap de setmana i portar-te una molt bona sensació de la teva estada en la vila, que com podràs apreciar-ho, és una illa envoltada de terra.

Ja no tens més excuses. Vine a conèixer i a gaudir de Llívia.