DAVID AYALA “Andorra Masters és una oportunitat fantàstica per teixir sinergies”

Tot i la seva joventut, David Ayala és un veterà del marketing digital, un dels sectors més en alça avui en dia.  Fundador i propietari de diverses empreses, guanyador de múltiples premis i docent en incomptables conferències i cursos al voltant de la digitalització i el creixement empresarial, així com prolífic divulgador de la seva experiència a través de llibres i blogs, organitza l’esdeveniment Andorra Masters, que se celebrarà el 15 de febrer al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, amb l’objectiu d’ajudar a créixer les empreses en tots els sentits.

Parli’ns una mica de la seva trajectòria: què l’impulsa a dedicar-se al món del màrqueting digital?

Sempre m’han atret les noves tecnologies, i vaig començar en aquest camp de molt jove, l’any 2003; compto amb una trajectòria bastant àmplia: a banda de treballar amb clients tant d’Andorra, com d’Espanya, com dels Estats Units, l’editorial Anaya m’ha publicat un llibre (Visibilidad Online: Inmortaliza tu marca); sóc speaker d’esdeveniments de màrqueting i negocis (per exemple, l’any passat vaig participar en més de 30 conferències); també he estat ambaixador de marques importants com Raiola Networks, una de les empreses de hosting més potents d’Espanya, i de Prestashop, un dels sistemes de e-commerce més grans a nivell mundial. I sóc fundador i propietari de diverses agències de màrqueting, dues de les quals a Andorra (SEOluciones i Créixer Solucions Empresarials). SEOluciones està més enfocada al màrqueting internacional, i Créixer Solucions al d’Andorra.

I en què consisteix la seva feina?

Una de les parts més importants (així com sol·licitades i rendibles) és el posicionament web (SEO), és a dir, aconseguir aparèixer a Google per les recerques d’un client potencial. Per exemple, l’amo d’un restaurant d’Andorra intentarà que la publicitat del seu establiment arribi al màxim de persones possible (siguin turistes o locals) en el màxim d’idiomes i en el màxim d’entrades; i això, evidentment, és aplicable a qualsevol negoci.

Com veu el panorama del màrqueting digital a Andorra?

Una mica verd. Queda molt camí per recórrer; hi ha moltes empreses sense digitalitzar, però cada vegada es pren més consciència de la importància de fer aquest pas, sobretot per la gran afluència de públic estranger al Principat, parlant tant de turistes com de persones que opten per mudar-se del seu país a Andorra. La majoria de gent s’ha acostumat a buscar empreses, productes, serveis, pisos… a través de la web; digitalitzar-se obre un munt de portes, les possibilitats que Internet ofereix per donar-se a conèixer són exponencialment superiors. I estic percebent cada vegada més interès en les empreses d’Andorra en aquest sentit. Personalment, puc aportar molt als qui decideixen contractar-me, internacionalitzant els negocis no només als països veïns, sinó al llarg d’Europa i, fins i tot, és possible arribar a altres continents, a indrets amb economies molt potents i clients molt interessants.

Expliqui’ns amb què es trobaran els assistents a l’esdeveniment Andorra Masters.

A Andorra Masters es desenvoluparan cinc conferències amb el màrquetng de negocis com a eix central: s’explicarà com aplicar el màrqueting als negocis, com digitalitzar-se, com invertir en aquest àmbit què és el networking… 400 persones ja han confirmat l’assistència, superant amb escreix les 200 de l’edició anterior (i encara queda marge d’inscripció). Andorra Masters és una oportunitat fantàstica per teixir sinergies amb moltes empreses, tant del país com de fora (ja que el 40% venen d’Espanya); és un moment únic per aprendre sobre el que té i el que li falta a cadascú.

SONY DSC