10 consells per salvar la Terra i cinc màximes sostenibles

Al marge de les polítiques mediambientals que implementen els estats, tots i cadascun de nosaltres pot aportar un petit granet de sorra en favor de la Terra, del medi ambient i de la sostenibilitat. Alguns dels consells que recollim aquí són molt evidents, d’altres, impliquen un canvi en els hàbits de consum. Tots ells, sumen en favor del planeta- i un estalvi per la butxaca.-.

 1. Rebutjar bosses de plàstic a l’hora d’anar a comprar

Comprar aliments mínimament envasats i reduir la utilització del paper d’alumini són dues estratègies més que van en la mateixa direcció.

 1. Utilitzar els contenidors per reciclar paper, vidre i plàstic

Reciclar no només evita la destrucció del medi, també redueix els costos.

 1. Utilitzar els punts verds per millorar la qualitat del reciclatge

Les piles, les bombetes i l’oli de cuina usat són tres productes molt contaminants que necessiten un tractament especial. Passa el mateix amb els medicaments, els productes tecnològics o les joguines. A la deixalleria!

 1. Reutilitzar, reparar i adaptar objectes abans que llençar-los

Més consciència mediambiental, la moda de fer-s’ho un mateix – do it yourself – i la crisi econòmica s’han aliat per provocar en els últims anys el creixement exponencial de mercats de segona mà i d’intercanvi. De retruc, el medi ambient, estalvia recursos i energia.

 1. Aïllar finestres i portes per augmentar l’eficiència energètica

El càlcul varia en funció de la llar, però, en general, un habitatge pot estalviar un 30% d’energia amb un bon aïllament tèrmic. Els punts febles per on s’escapa més calor són finestres, portes, terres i sostres.

 1. Ajustar la temperatura de la calefacció i de l’aire condicionat

Situar la calefacció entre 19 i 21 graus centígrads és suficient a l’hivern, i per cada grau que baixa el termòstat s’estalvia un 8% d’energia. En cas de sortir de casa una estona, pot ser més útil abaixar-ho fins als 15 graus i, això sí, a l’hora d’anar a dormir és millor apagar-lo. La ubicació més eficient dels radiadors per escalfar una estança és sota la finestra, i cal no tapar-los amb mobles o altres objectes que n’obstrueixin l’acció. A l’estiu n’hi ha prou posant l’aire condicionat a 26 graus.

 1. Substituir els electrodomèstics per d’altres més eficients

Fixar-se en el consum energètic dels electrodomèstics a l’hora de comprar-ne un pot representar un estalvi important. A la pràctica, el cost dels que són de classe A -els més eficients- s’amortitza al llarg de la seva vida útil amb el pagament del rebut de la llum.

 1. Desconnectar del tot els aparells electrònics quan no s’utilitzen

Els aparells electrònics tenen un consum d’energia permanent quan estan connectats i en espera -el mode standby – que s’acosta als 1,5 kilowatts al dia. Per aquesta raó, apagar-los amb l’interruptor propi de l’aparell i no amb el comandament a distància pot evitar un consum innecessari i, en termes econòmics, permetre un estalvi al voltant de 50 euros a l’any.

 1. Reduir el consum d’aigua: un terç del consum se’n va pel vàter

El lavabo -dutxa, pica i vàter-és el lloc on s’originen dues terceres parts del consum domèstic d’aigua. Actuar-hi assegura, lògicament, una bona reducció en el consum. Més enllà de la idoneïtat o no d’utilitzar aigua prèviament potabilitzada per fer-lo servir, l’elecció d’un vàter nou amb un sistema de doble descàrrega permet reduir de 10 a 6 litres la quantitat d’aigua que expulsa, a més de modular-ne la intensitat. Altres opcions passen per introduir una ampolla dins de la cisterna que en redueixi la capacitat, o bé instal·lar airejadors a les aixetes que facin minvar la quantitat que en raja. Aturar l’aigua mentre es raspallen les dents o s’ensabona el cos són dos elements més de sentit comú.

 1. Apagar els llums quan no calen i renovar les bombetes

Prop del 7% de l’energia consumida a casa té a veure amb la il·luminació. Més enllà de substituir les bombetes per d’altres de baix consum, com les halògenes, pot resultar útil orientar la decoració de la llar per maximitzar la claror natural.

5 màximes per a una vida més sostenible
 • Menjar menys carn i consumir més productes de temporada i de quilòmetre zero.
 • Imprimir només el que és imprescindible i per les dues cares del paper.
 • Reduir el consum de plats i coberts de plàstic i de tovallons d’un sol ús.
 • Reduir els viatges laborals i apostar per les videoconferències.
 • Deixar el cotxe a casa i prioritzar el transport públic i la bicicleta.