Rússia i Andorra celebren 25 anys de relacions diplomàtiques

En el marc del 25è Aniversari de les relacions diplomàtiques entre Rússia i Andorra, que tindrà lloc el pròxim 13 de juny, Yuri Korchagin, Ambaixador Extraordinari i Plenipotenciari de la Federació de Rússia en el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra (per concurrència), i Pere Joan Tomàs Soguero, Cònsol Honorari de la Federació de Rússia en el Principat d’Andorra, s’adrecen a la societat:

Ha transcorregut un quart de segle des que el 13 de juny de 1995 mitjançant bescanvi de notes van ser establertes les relacions diplomàtiques rus-andorranes.

Tot i la pandèmia mundial del coronavirus que ha enfosquit els plans de trobar-nos a Andorra la Vella per celebrar el 25è Aniversari de la nostra amistat, veiem amb optimisme la propera celebració de les nostres trobades bilaterals, i des d’ara mateix rendim homenatge als que van aportar el seu granet de sorra per aconseguir aquesta fita en les nostres relacions.

Durant el passat quart de segle han estat nombrosos els contactes diplomàtics entre els nostres països. Recordem les fructíferes consultes polítiques rus-andorranes de 2012 quan el llavors President de Govern d’Andorra Antoni Martí i el ministre d’Afers Exteriors d’Andorra Gilbert Saboya Sunyé van rebre al viceministre d’Exteriors de Rússia Alexander Grushkó.

El 2015 en el marc de les activitats dedicades al 20è Aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre Rússia i Andorra el viceministre d’Afers Exteriors de la Federació de Rússia Alexei Meshkov va mantenir una altra ronda de consultes polítiques amb el Ministre d’Afers Exteriors del Principat d’Andorra Gilbert Saboya i també va ser rebut pel cap de Govern Antoni Martí i el Síndic General Vicenç Mateu Zamora. El viceministre d’Exteriors rus va recordar el memorable episodi de la seva carrera diplomàtica, quan ell, sent Conseller en Cap de l’Ambaixada de Rússia a Espanya, havia acompanyat en 1995 a l’aleshores ambaixador de Rússia a Espanya Víctor Kompléktov a Andorra la Vella per lliurar la corresponent documentació que marcava l’inici de les relacions diplomàtiques entre els nostres països.

Un destacat lloc en les nostres relacions bilaterals ocupen les trobades entre els ministres d’Afers Exteriors de Rússia i Andorra. Així en 2007 per primera vegada en la història de dos països va tenir lloc la visita del Cap de la diplomàcia andorrana a Moscou. El llavors Titular d’Exteriors Juli Minoves va ser rebut pel seu homòleg rus Sergey Lavrov. Els ministres van recordar amb enyorança la seva època de treball anterior en el marc de Nacions Unides a Nova York on tots dos havien coincidit.

Transcorreguda una dècada, l’octubre de 2018 Sergey Lavrov va rebre a Moscou a l’actual ministra d’Exteriors d’Andorra María Ubach amb qui van acordar intensificar la cooperació en diferents àmbits, com turisme, cultura i comerç, igual que fomentar el fluid diàleg rus-andorrà en diversos organismes internacionals, com l’ONU, UNESCO, OMT, OSCE, OPAQ, Consell d’Europa, entre d’altres. El ministre d’Exteriors va destacar llavors “un alt grau de confiança recíproca entre els dos països i els notables èxits en la cooperació en diversos àmbits”.

Durant la memorable trobada entre els ministres es va realitzar també la presentació del destacat projecte cultural, fruit d’un minuciós treball conjunt entre Rússia i Andorra, el llibre “Andorra i el Poeta” que tracta sobre l’estada al Principat el 1901 del famós poeta, assagista i escriptor del “Segle de Plata” de la literatura russa Maximilián Voloshin.

Un altre acord assolit entre els Ministres i que la finalització simbòlicament es preveu aquest any d’aniversari dels nostres països, va ser la conclusió del Conveni entre el Govern del Principat d’Andorra i el Govern de la Federació de Rússia sobre les condicions de supressió de les formalitats de visat en viatges mutus dels ciutadans d’ambdós països (signat per Sergey Lavrov i Maria Ubach el 5 de desembre de 2019 aprofitant la reunió de Consell de Ministres de l’OSCE a Bratislava).

La Part Russa ja ha realitzat els corresponents tràmits per a la conclusió de dit Conveni. I recentment el document va obtenir la seva unànime aprovació per part del Consell General d’Andorra. Així es preveu una ràpida entrada en vigor del nou Acord que no només donarà inici a la formació de la base jurídica bilateral sinó també un impuls addicional als fluxos turístics mutus entre els nostres països.

Rússia i Andorra ja poden ostentar importants èxits diplomàtics en les seves relacions bilaterals, però aquests 25 anys són només el començament d’una llarga relació entre les dues nacions, que com a veritables amics mostren una ferma disposició per seguir fomentant les relacions bilaterals i estrenyent els llaços amistosos.