(+Fotos) Andorra rep la visita del president portuguès Marcelo Rebelo de Sousa

El president lusità, acompanyat pel secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, Paulo Cafôfo, va visitar el Principat d’Andorra on va ser rebut per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Cal destacar l’absència del cap de Govern, que es recuperava de la Covid-19.

Fotos: César De Pablos · SFGA/JAViladot/CEsteve

Marcelo Rebelo de Sousa amb les autoritats andorranes

Malgrat el pronòstic meteorològic advers i l’amenaça de pluja que, hores més tard, es va consumar, la rebuda del mandatari portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, es va fer com cal, amb honors per part de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; Pascal Escande, representant personal del copríncep francès, i de Conxita Garcia, secretària general dels Serveis del copríncep episcopal.

Públic portugués a la visita de Marcelo Rebelo de Sousa, president de portugal

A l’edifici administratiu del Govern d’Andorra, la titular de la cartera d’Afers Exteriors i el president lusità es van trobar per complir amb la protocol·lària signatura del llibre d’honor i la fotografia amb les banderes d’ambdós països, preàmbuls de la reunió entre les delegacions andorrana i portuguesa, en la qual es van posar sobre la taula diferents temes d’interès comú com ara el desenvolupament econòmic, els assumptes socials i l’intercanvi cultural.

Les autoritats i el president de portugal
Relacions immillorables

A les 15.00 hores d’aquell diumenge, dia 12 de juny, els cònsols d’Andorra la Vella i Conxita Marsol van rebre la delegació portuguesa a la Rambla Molines, pont que connecta la plaça del Poble amb l’avinguda Príncep Benlloch, el qual el mandatari ja havia trepitjat l’abril de l’any passat, en el marc de la XXVII Cimera Iberoamericana. A aquell fòrum, el mateix Rebelo de Sousa es va comprometre a abastir de vaccins al Principat per lluitar contra la Covid-19.

els himnes nacionals

Sobre aquest gest, va reparar la ministra Ubach, qui va recordar que “Portugal és un país amic i fins i tot germà”, amb el qual hi ha una relació diplomàtica sòlida des del 1994. Rebelo de Sousa, qui també es va adreçar a la ciutadania des del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, va subscriure les afirmacions de la ministra d’Afers Exteriors sobre els lligams que uneixen ambdós països, i va apuntar que “A Andorra ens sentim com a casa”.

Bany de masses a la capital

Quant a l’agenda geopolítica, evidentment, l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea era un tema que no es podia deixar de banda. En aquest sentit, el president portuguès va mostrar tot el seu suport envers les negociacions sostingudes pel Principat i Brussel·les. “Andorra guanya estant més vinculada a la Unió Europea i la Unió Europea guanya integrant Andorra”, va dir.

El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, Paulo Cafôfo, durant el seu discurs, va anunciar que Portugal preveu l’obertura d’un Consolat General al nostre país, per garantir una major presència política i administrativa que permeti consolidar encara més les relacions lusoandorranes.

Grup de folklore casa de portugal
Bany de masses a la capital

Durant la seva visita, el president Rebelo de Sousa es va mostrar molt senzill, alegre i proper, fins al punt d’obsequiar-nos imatges curioses en què se li veia molt a gust amb la ministra Ubach i amb la cònsol Conxita Marsol, amb les quals va intercanviar alguna broma i fins i tot es va fer selfies que quedaran pel record.

Així com va aprofitar l’avinentesa per retratar-se amb les autoritats andorranes, Rebelo de Sousa, qual estrella del futbol o de la televisió, va fer-se fotos amb els residents portuguesos que feien cua a la plaça del Poble, on a més a més centenars de persones, polítics inclosos, van degustar una selecció d’aperitius i begudes tradicionals de Portugal.

Públic en la visita del president rebelo de sousa

L’acolorit toc cultural el va donar el Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’, que va fer una interpretació dansaire i musical al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Els joves de l’Institut Politècnic de Bragança també van delectar el públic i les delegacions amb una actuació al bell mig de la plaça del Poble.

Gaudeix de totes les fotos de la visita del president Marcelo Rebelo de Sousa aquí:

Visita oficial del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa