Muntanyencs per l’Himàlaia, fent cim de mica en mica

Muntanyencs per l’Himàlaia va néixer l’any 2001, amb l’alpinista Oriol Ribas al capdavant, en veure que, a banda d’altres necessitats, la comunitat nepalesa necessitava garantir l’accés dels seus nens a un sistema educatiu de qualitat. La passió de Ribas per la muntanya i la seva connexió amb l’Himàlaia, van fer possible congeniar amb Edurne Pasaban, la primera dona a completar els 14 “vuit mil”, que el 2010 va crear la Mountanineers for Himalayas Foundation Edurne Pasaban, al País Basc. 

Tot i que és una fundació petita, a través de diferents projectes vinculats a la millora de l’educació de les comunitats de l’Himàlaia, va aconseguir canviar la vida de molts nens. Sempre amb respecte dels costums, la cultura i els hàbits de cada població, Muntanyencs per l’Himàlaia ha treballat amb col·laboradors locals, en projectes concrets i duradors, que ofereixin resultats tangibles i, per descomptat, que garanteixin la transparència. 

Des de la rehabilitació de les estructures de les escoles al Nepal, fins a la cooperació amb centres d’estudis d’art de Bhutan, la fundació mai no ha deixat de treballar pel benestar dels nens menys afavorits de l’Himàlaia. Un dels projectes de referència que du a terme l’associació,  és el Kailash Home, una iniciativa esdevenida per la Himalayan Children’s Foundation (HCF), a Kathmandu, i la Himalayan Youth Foundation (HYF), essent aquesta última creada l’any 2002, amb seu a Florida, pels muntanyencs David Bidwell i Micheline Kramer. 

Muntanyencs per l'HimàlaiaEn un primer moment, la fundació andorrana col·laborava amb aportacions per apadrinaments, però des de l’any 2010 va assumir la gestió global del Kailash Home, que compta amb una llar d’infants perquè els nens orfes, pobres o desemparats, de les zones més remotes del Nepal, puguin gaudir d’un espai on residir, mentre cursen els seus estudis en instituts privats. També el 2010, va néixer la Himalayan Youth Foundation United Kingdom (HYF-UK), degut a la necessitat de canalitzar correctament tots els donatius provinents del Regne Unit. En l’actualitat, la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia s’encarrega de mantenir la sinergia entre les quatre ONG. 

Kailash Home ha estat llar de 173 nens, entre nepalesos i refugiats tibetans, però, si bé representa una important ajuda per als infants que han perdut els seus pares, la filosofia   d’aquest projecte està molt distant d’un orfenat. L’acompanyament familiar i la integració de les comunitats, són la clau fonamental de l’èxit de Kailash Home, que actualment acull uns 100 nens en les residències de les quals en disposen, tot perquè els infants puguin estudiar en centres educatius de qualitatEl projecte va permetre que 5 joves arribessin a la vocational school (formació professional), mentre que 34 d’ells cursen carreres universitàries i altres 13 estudiants ja van rebre el seu títol professional. 

Muntanyencs per l'HimàlaiaAl nostre país, són molts els padrins que col·laboren activament amb els seus donatius, perquè els nens de Kailash Home tinguin accés al transport a Katmandú, a serveis mèdics, menjars, residència, matrícules escolars i activitats extracurriculars, com ara formació musical o artística. La quota anyal d’apadrinament representa uns 1.900 dòlars americans o uns 1.700 euros, xifra amb la qual es cobreixen totes les despeses d’un nen durant tot un any. El Govern d’Andorra, en diferents oportunitats, ha donat suport financer a la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia, a través de subvencions destinades a programes de cooperació internacional al desenvolupament. 

Durant aquest mes de novembre, la fundació té previst la inauguració de dos nous edificis; un d’ells, amb menjador, cuina i sales de música, mentre que l’altre estarà destinat a sales d’estudis, perquè els nens en situació de vulnerabilitat assoleixin el seu cim de mica en mica.