Els nens de Nicaragua toquen “música per viure”

Amb gairebé 10 anys de trajectòria ininterrompuda, l’associació Música per Viure Judit Ribas ha aconseguit omplir el cor de la comunitat del barri nicaragüenc René Cisneros, a la ciutat de Managua.

Inspirats pel somni de Judit Ribas, laurediana, filòsofa, altruista i apassionada per la música, va néixer l’Associació Música per Viure que porta el seu nom, en homenatge a la seva tasca solidària. Una acció, que va desenvolupar per a brindar una oportunitat d’inclusió social, teràpia i educació, a través de la música, per als nens i joves de Nicaragua, específicament del barri René Cisneros, a la capital, amb una població aproximada de 4.000 habitants.

Música per Viure a NicaraguaEn aquest país de Centreamèrica –com en altres països de la regió–, és comú que els barris menys afavorits siguin els més vulnerables, davant la presència de bandes delictives i la proliferació de les drogues entre els més joves que, abans de l’arribada de l’Associació Música per Viure Judit Ribas i altres actors solidaris, no tenien suficients opcions pel seu desenvolupament com a individus.

La música, amb el seu component artístic, lúdic i pedagògic, ha representat una via d’esperança per a canviar la realitat d’aquesta població, on gairebé un centenar de nens ha tingut l’oportunitat d’apropar-se per primera vegada, any rere any, als instruments musicals, gràcies a les tasques solidàries d’una associació que es defineix com apolítica i compromesa amb el desenvolupament social i l’intercanvi cultural. Tal ha estat l’èxit de l’organització que, alguns dels participants dels tallers previs, ara imparteixen classes de música al barri René Cisneros i altres comunitats, fet que contribueix a la continuïtat orgànica de l’associació.

Música per Viure a NicaraguaUn dels resultats més favorables i recents, ha estat l’arrencada del programa de beques que, gràcies a l’aportació de padrins, ha permès l’ingrés de dos joves a la facultat de música de Managua, després de descobrir la seva vocació als cursos duts a terme per l’Associació Música Para Vivir Judit Ribas.

Actualment, l’ONG compta amb el suport de particulars i de la Fundació Julià Reig, que col·labora activament amb l’associació. Tot i que el projecte va néixer formalment a Andorra la idea sempre ha estat crear una associació 100% nicaragüenca, amb una estructura transparent on es respectin les decisions dels voluntaris locals. Des d’Andorra, s’impulsa un procés d’assessoria i acompanyament, perquè tots els objectius siguin assolits de manera exitosa, i que els nens del barri René Cisneros tinguin més oportunitats per deixar de banda tots aquells problemes que fan callar les seves notes musicals.

Música per Viure a Nicaragua


Associació Música per viure
Associació Música per Viure