Educació Infantil: la consolidació d’aprenentatges significatius
A l’Agora Andorra International School, l’educació infantil es concep com una etapa clau en el desenvolupament dels infants, on el joc esdevé la pedra angular de l’aprenentatge. “És la manera més natural d’aprendre a aquestes edats”, afirma Mireia Cuxart, tutora d’I4 i coordinadora de l’etapa infantil. La metodologia que segueix és la del Primary Years Programme (PYP) que cobreix Infantil i Primària (3-12 anys) i forma part de l’International Baccaaureate (IB), un mètode inclusiu i transversal, on l’alumne està en el centre i es respecten els diferents ritmes d’aprenentatge, amb una visió integral de les assignatures, potenciant l’aprenentatge a través de conceptes i cercant el talent que hi ha darrere cada estudiant.
APRENENTATGE BASAT EN CONCEPTES
En l’etapa de 0 a 6 anys l’aprenentatge basat en conceptes permet als alumnes aprendre de manera més connectada i holística. Com afirma la coordinadora, “la metodologia està pensada perquè totes les assignatures s’incloguin dins de les nostres unitats d’indagació. D’aquesta manera, busquem que els alumnes puguin aprendre de manera transversal, sense veure cada assignatura com un element aïllat”. Per exemple, el concepte família es pot indagar des del nucli familiar d’una casa fins a les diferents famílies d’animals o tipus de famílies numèriques. Aquesta metodologia està dissenyada per a ser inclusiva i efectiva per a tota mena d’alumnes, adaptant-se a les seves necessitats i potenciant la seva capacitat d’investigar i explorar el món que els envolta.
EL JOC COM A EINA D’APRENENTATGE
“L’aprenentatge a través del joc és crucial, especialment a les primeres edats, perquè permet als infants interactuar entre ells mentre aprenen els continguts de manera vivencial”, explica la Mireia. Aquest mètode fomenta la interacció social i el desenvolupament cognitiu, i es manifesta en exemples concrets com ara la unitat d’indagació actual, on els alumnes han creat una comunitat “real” replicant la de La Massana, amb un supermercat, una cuina, un restaurant i una estació de policia. A través d’aquesta experiència, els alumnes no només coneixen conceptes, sinó que també apliquen el que han après en situacions pràctiques.
A través del joc, en totes les edats, es potencia la imaginació, la creativitat i el pensament crític.
MEDICIÓ DE L’APRENENTATGE
El seguiment de l’aprenentatge a l’Agora Andorra es realitza mitjançant una avaluació contínua, que permet observar l’evolució de cada alumne. “Utilitzem eines específiques per mesurar el progrés en àrees com ara l’aprenentatge de la llengua anglesa, amb Floppy Phonics; i la competència matemàtica, amb Innovamat. Però, més enllà d’aquestes eines, el més important per a nosaltres és el feedback i el feedforward: revisar el que han fet i pensar en com millorar”, destaca la Mireia. Aquesta avaluació contínua permet personalitzar l’ensenyament, segons les necessitats i avenços de cada estudiant.
PROJECTE LINGÜÍSTIC AMB UNA IMMERSIÓ MULTILINGÜE
A l’Agora Andorra, l’anglès és la llengua prioritària d’immersió, especialment a l’etapa infantil. “Els alumnes, a més d’aprendre anglès, també l’utilitzen en totes les interaccions i en l’aprenentatge d’altres conceptes”, afirma la Mireia. El projecte lingüístic també contempla l’aprenentatge del català, el castellà i el francès, continuant a l’etapa de primària. Aquest enfocament multilingüe facilita una adquisició rica i variada de llengües, en la qual l’anglès, tanmateix, continua sent la llengua vehicular principal.
OUTDOOR LEARNING, ÚS DE L’ENTORN NATURAL
L’aprenentatge a l’aire lliure (Outdoor Learning) és un altre dels pilars del model educatiu de l’Agora Andorra. Gràcies a la seva ubicació privilegiada, a L’Aldosa de la Massana, l’escola pot aprofitar el seu entorn natural per fomentar un aprenentatge més pràctic i experimental. “L’aprenentatge no només es queda a l’aula. A través de les nostres unitats d’indagació, els alumnes exploren l’entorn exterior, toquen, experimenten amb materials reals i aprenen de manera més vivencial”, explica la coordinadora de l’etapa infantil. Aquesta metodologia, recolzada per Globeducate, reforça la importància de l’entorn natural en el procés educatiu.
Quant a l’ús de la tecnologia, el centre aposta per un equilibri. “Fem servir pantalles de manera puntual en sessions concretes, però prioritzem la manipulació, la lectura i l’experimentació”, explica la Mireia. La raó és clara: “Els infants estan molt exposats a estímuls ràpids i immediats a través de les pantalles. Si no regulem aquest ús, la lectura pot acabar sent frustrant per a ells”, assegura Cuxart.
GESTIÓ DE LES EMOCIONS
A l’Agora Andorra, la gestió emocional també ocupa un lloc destacat. A través de plataformes com SileNoLe, els alumnes aprenen a identificar i gestionar les seves emocions des d’una edat primerenca. La Mireia ressalta la importància d’aquesta formació emocional: “És essencial que els alumnes aprenguin a gestionar les seves emocions ara, perquè si no, pot ser massa tard en el futur”. A més, els valors de l’IB com la solidaritat, la integritat i l’empatia s’integren en l’ensenyament, contribuint al desenvolupament d’una personalitat equilibrada i reflexiva.
ELS ATRIBUTS DE l’IB
Aquest enfocament promou els deu atributs del perfil de l’alumne del International Baccaulareate (IB), que inclou valors com la mentalitat oberta, saber arriscar, l’esperit crític o la capacitat d’indagació. “Volem que els nostres alumnes siguin curiosos, audaços, comunicadors i reflexius, perquè puguin afrontar el món amb confiança”, destaca la coordinadora.
Els 10 atributs de l’IB són:
Indagadors: Els alumnes desenvolupen la curiositat per aprendre i la capacitat d’investigar.
Audaços: Fomenten la valentia per afrontar nous reptes.
Mentalitat oberta: Els alumnes estan disposats a considerar perspectives diferents de les pròpies.
Íntegres: Es promou l’honestedat i l’ètica en les accions.
Comunicadors: Els estudiants aprenen a expressar-se de manera efectiva en diversos contextos.
Equilibrats: Es busca un equilibri entre els diferents aspectes de la vida dels estudiants.
Informats i Instruïts: Els alumnes desenvolupen el pensament crític i el coneixement del món i es fa èmfasi en l’aprenentatge en profunditat de diverses àrees.
Reflexius: Els estudiants aprenen a reflexionar sobre el seu propi aprenentatge i el dels altres.
Solidaris: Es fomenta el compromís amb la comunitat i el benestar social.
Pensadors: Alumnes que puguin desenvolupar un pensament crític i creatiu per afrontar problemes complexos i globals.
4 ACTIVITATS CURRICULARS
A l’Agora Andorra, tant l’esquí, els escacs com la música i l’alimentació saludable, formen part del currículum. L’escola aposta per activitats que fomentin la motricitat i el pensament estratègic. “L’esquí és curricular per als alumnes d’I4 i I5. Cada divendres del segon trimestre passen el dia a pistes amb els seus mestres i monitors”, comenta Cuxart. Més enllà de l’esport, aquest programa treballa l’autonomia i la superació personal. Els escacs també formen part del currículum setmanal. “És impressionant com a aquestes edats desenvolupen la visió espacial i la capacitat de planificació”, diu la Mireia. Aquesta activitat, a més, fomenta la concentració i la paciència, habilitats essencials per al desenvolupament cognitiu.
La música, uns dels pilars importants de l’escola, està integrada com a part essencial perquè els alumnes puguin aprendre, tant del llenguatge musical com de l’ús d’un instrument.
A més a més, l’alimentació saludable es fomenta des de les primeres edats per contribuir en els hàbits saludables, juntament amb l’esport.
UNA METODOLOGIA GLOBAL
El programa de l’Agora Andorra no és una metodologia pròpia, sinó que segueix els estàndards de l’International Baccalaureate (IB), la qual cosa garanteix la seva qualitat i coherència amb una educació globalitzada. La Mireia destaca que “el programa es revisa cada cinc anys i l’escola passa una auditoria, per part de l’organització mundial de l’IB, per a assegurar que tot estigui conforme a les normes internacionals”. A més, el professorat rep formació contínua per a poder implementar aquesta metodologia amb eficàcia.
Així, l’escola ofereix una educació innovadora, basada en el joc, la indagació i la immersió lingüística, juntament amb la música i els hàbits saludables, assegurant que cada infant es desenvolupi de manera integral. “El que busquem és que l’aprenentatge sigui plurilingüe, vivencial i que els alumnes puguin créixer amb confiança, autonomia i una mentalitat oberta al món”, conclou la coordinadora.